Oktoberfest må vara inställt, men vissa saker förändras inte. I början av september presenterades den officiella Oktoberfestsejdeln. I år får den dessutom sällskap av en andra variant.

Vanligtvis brukar presentationen av årets Oktoberfestsejdel markera starten på folkfesten. I år är dock allt annorlunda på grund av coronapandemin. ”Trots att Oktoberfest inte äger rum i år, så kommer den nya samlarsejdeln finnas som en påminnelse om ett speciellt år och också ge hopp och förväntan inför nästa Oktoberfest”, sa festivalgeneralen Clemens Baumgärtner i samband med presentationen i München.

Festivalgeneral Clemens Baumgärtner visar upp årets Oktoberfestsejdel (foto: muenchen.de/Saskia Ziegler).

En officiell Oktoberfestsejdel har tagits fram varje år sedan 1978. Årets variant pryds så klart av motivet från årets Oktoberfestaffisch, som ritats av Ulrich Peter från bayerska Kaufbeuren. Stengodspjäsen har tillverkats i endast 15 000 exemplar. Det är betydligt färre än vanligt, så den som vill lägga vantarna på ett riktigt samlarobjekt får inte ligga på latsidan. Sejdeln kostar 21,99 euro i vanligt utförande, eller 39,99 euro med ett handgjort tennlock. Sejdeln finns att köpa på oktoberfest.de, i Münchens turistcenter, i vissa restauranger och i souveniraffärer.

”Koa Wiesn-sejdeln” och den officiella sejdeln sida vid sida (foto: muenchen.de/Saskia Ziegler).

Speciella tider kräver dock speciella åtgärder. Vid sidan av den officiella Oktoberfestsejdeln presenterades också för första gången en ”Koa Wiesn”-sejdel. Idén kommer från låtskrivaren och lokalpolitikern Roland Hefter, som ville göra något för att stödja de marknadsknallar och gatuartister som också drabbas av en inställd Oktoberfest. Sejdeln, som har motiv av karikatyrtecknaren Dieter Hanitzsch, har tillverkats i 1 000 exemplar och är redan slutsåld. Den som ändå vill ge sitt stöd kan i stället köpa den likaledes nyframtagna ”Koa Wiesn”-tröjan. ”Koa” är för övrigt det bayerska ordet för tyskans ingen eller inget – ”kein” – medan ”Wiesn” helt enkelt är Oktoberfest.