I går tittade vi på Ratebeers lista över 2019 års bästa tyska öl och bryggerier. Nu ska vi se vilka ställen där det är bäst att dricka och köpa öl. Även denna gång är listan uppdelad efter förbundsland.

Barbara Staudenmaier basar över Hopfenkult i Dresden, Sachsens bästa ölbutik (foto: Anja Schneider).
Förbundsland Bryggeripub Restaurang Taproom Ölbutik Bar
Baden-Württemberg * * * Heinrichs Super Getränkemarkt 3000 (Kornwestheim) Mon Petit Café (Stuttgart)
Bayern Brauerei Witzgall (Hallerndorf) Bierkeller Roppelt (Hallerndorf) Camba Brauerei-Gaststätte (Truchtlaching) Landbierparadies (Nürnberg) Camba Tap House (München)
Berlin Vagabund Brauerei * Brlo Brwhouse Biererei Muted Horn
Hamburg Alles Elbe * * Beyond Beer Pappenheimer Wirtschaft
Hessen * * * Maruhn (Darmstadt) Naïv (Frankfurt)
Niedersachsen * * * Craft Beer Kontor (Hannover) *
Nordrhein-Westfalen Braustelle (Köln) * * P&M Getränke (Bonn) Craftbeer Corner
(Köln)
Sachsen Gasthaus und Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof (Leipzig) * * Hopfenkult – Der Craft Beer Store (Dresden) *

Definitionen mellan de olika formerna av ölställen är något flytande och ändras beroende på vem man pratar med. Vilka definitioner som Ratebeers användare ska hålla sig till har jag inte hittat. Generellt kan man säga att en bryggeripub är en pub med tillhörande bryggeri. De serverar ofta både sina egna öl och öl från andra bryggerier samt mat och annan alkohol. Taproom kan syfta på en lokal i anslutning till ett bryggeri där dess öl kan provsmakas, men där det inte serveras mat. Men det kan också vara en som är kopplad till ett mindre bryggeri, som i regel endast serverar sina egna produkter (även om undantag finns) och som ibland (men inte alltid) brygger öl på plats i mindre skala.