Under våren invigs Störtebekers nya byggnad för buteljering, packning och lager i Stralsund. Det blir en milstolpe som kröner ett fjolår där bryggeriet i motsats till den tyska bryggerinäringen som helhet fortsatte att växa.

Under 2019 lyckades Störtebeker Braumanufaktur återigen öka sin försäljning. Såväl bryggeriets standardutbud som dess specialprodukter och ekologiska öl ökade, i vissa fall rejält. Störtebeker Bernstein-Weizen försvarade sin plats som det bäst säljande veteölet i Mecklenburg-Vorpommern och såg sig endast slaget av Pilsener-Bier på bryggeriets interna topplista. Atlantik-Ale sålde tredje mest av bryggeriets ölsorter, samtidigt som den alkoholfria varianten av samma öl gick förbi såväl Roggen-Weizen som Baltik-Lager bland Störtebekers storsäljare. Mer än var tionde Störtebekeröl som säljs är numera alkoholfritt.

Störtebekers ägare Jürgen Nordmann är nöjd med ännu ett bra försäljningsår (foto: Störtebeker Braumanufaktur).

En alldeles särskild framgångshistoria står Strandräuber Natur Radler för. Försäljningen mer än fördubblades under 2019, vilket bland annat beror på en ökande popularitet bland turister och idrottare. Som en fortsättning på det framgångsrika fjolåret står nu invigningen av den nya buteljerings-, packnings- och lagerbyggnaden för dörren. Den som är nyfiken på hur den ser ut får chansen till sommaren, då bryggeriet planerar för öppet hus och invigningsfest.

Störtebeker har sina rötter i Stralsundische Vereinsbrauerei, som omnämns första gången 1862. Efter andra världskriget hamnade Stralsund i Östtyskland, vilket fick förödande konsekvenser för ölets kvalitet. Efter murens fall inleddes ett omstruktureringsarbete, som bland annat resulterade i 2011 års namnbyte till dagens Störtebeker Braumanufaktur. I dag omfattar bryggeriets produktion tjugotalet ölsorter. Namnet Störtebeker kommer för övrigt från piraten Klaus Störtebeker, en sjörövare som fram till sin död 1401 ledde sitt gäng vitaliebröderna när de terroriserade Hansan i Östersjön.