Haderner Bräu har bara funnits på marknaden sedan 2016. Nu tar Münchens enda ekologiska bryggeri det första steget mot nya lokaler med målet att fyrfaldiga produktionen.

Med sikte på att öka produktionen tog ägarna bakom Haderner Bräu förra veckan det första spadtaget för sitt nya bryggeri i Hadern. Det ska byggas på ölhistorisk mark i byggnader tillhörande den flera hundra år gamla gården Stürzerhof, som 1770 var födelseplats för den berömda Münchenbryggaren Joseph Pschorr.

Det symboliska första spadtaget togs av ägarna Thomas och Marta Girg samt Maria och Mathias Stadler från Grosshaderners distriktskommitté (foto: Catherina Hess).

När bryggeriet står klart i mitten av 2021 kommer det att kunna producera cirka 6 000 hektoliter öl och ha en total yta på 7 000 kvadratmeter. Det kommer dessutom att byggas ett upplevelsecenter med en gårdsbutik som säljer lokala varor, ett eventcenter med ett litet bryggeri för bryggarkurser, en bryggeripub, lager, kontor och tjugo lägenheter. Förvandlingen av Stürzerhofs gamla stall börjar snart. Den nu utblåsta byggnaden kommer så småningom inrymma själva bryggeriet samt jäskällare, skriver Süddeutsche Zeitung.

Haderner Bräu startade verksamheten 2016 och togs väl emot av kunderna från första början. All produktion är ekologisk och humlen kommer från en producent i Fränkische Schweiz. Finansieringen av det nya bryggerier görs delvis genom vinstdelningscertifikat, vilket innebär att investerare köper en andel av produktionen. I dagsläget brygger Haderner åtta olika ölsorter: de ordinarie Hell, Weissbier, Dunkel och India Pale Ale samt säsongsölen Leichtes Helles, Frühlingsbock, Kornbier och Winterbier.