Två år senare än beräknat har Münchens enda ekologiska bryggeri öppnat portarna till sin nya anläggning. Det nya bryggeriet ligger bara 600 meter från det gamla men har dubbelt så stor kapacitet och en egen butik med närodlade produkter.

Det första spadtaget för Haderner Bräus nya bryggeri togs redan i mars 2020, då var planen att den nya anläggningen skulle öppna i mitten av 2021. Coronapandemin kom dock emellan, men den senaste helgen kunde det nya bryggeriet äntligen öppna dörrarna på den historiska Stürzerhof. Platsen, som ligger 600 meter från det gamla bryggeriet på Grosshaderner Strasse, är en av de äldsta gårdarna i Münchenstadsdelen Hardern och födelseplats för den berömda bryggerigrundaren Joseph Pschorr. Invigningen ramades in av en fyra dagar lång fest, som bland annat innehöll bryggerivisningar, levande musik, hantverksmarknad och prominenta gäster, skriver Süddeutsche Zeitung.

Haderner Bräu ägs och drivs av makarna Marta och Thomas Girg (foto: Haderner Bräu).

Haderners nya bryggeri har kapacitet att brygga 6 000 hektoliter öl per år. I dagsläget består bassortimentet av fem ölsorter: helles, weissbier, dunkel, alkoholfri kellerbier och ipa. Vid sidan av dessa producerar ägaren Thomas Girg och bryggmästaren Johannes Rachel ett antal säsongsvarianter, som märzen, bocköl och festöl, som alla är ofiltrerade. I anslutning till bryggeriet finns också ett taproom med utsikt över bryggkärlen och en butik med ekologiska produkter, som honung, ost, vin, mjöl och så klart bryggeriets öl.

Haderner Bräu startade sin verksamhet 2016 och togs väl emot av kunderna från första början. All produktion är ekologisk och humlen kommer från en producent i Fränkische Schweiz. Finansieringen av det nya bryggerier har delvis gjorts genom vinstdelningscertifikat, vilket innebär att investerare köper en andel av produktionen.