Sedan i februari tillhör Hamburg-bryggeriet Ratsherrn en exklusiv skara. Det är ett av endast nitton tyska bryggerier som får kalla sig Slow brewer.

Ratsherrn Brauerei har bryggt sina öl i Hamburg-stadsdelen Schanzenhöfe sedan 2012. Bryggeriets sortiment består i dagsläget av nitton ölsorter, inklusive den klassiska pilsnern. 2018 passerade produktionen 50 000 hektoliter. Ratsherrn har vunnit många priser för sina öl och kan nu alltså lägga titeln och kvalitetsstämpeln Slow brewer till meritlistan.

Ratsherrn brygger i dag nitton olika ölsorter (foto: Ratsherrn Brauerei).

Konceptet Slow brewing skapades av August Gresser efter att han fått nog av massproducerad öl som smakar likadant. Gresser har en mycket passionerad inställning till mat och dryck och som själv varande bryggmästare har han alltid försökt göra så bra öl som det bara är möjligt. Det innebär att använda råvaror av högsta kvalitet, men också ett medvetet sätt att brygga på, ett sätt som är bra för ölet och därmed för dem som dricker det.

I dagsläget får 29 bryggerier kalla sig Slow brewer och av dessa ligger nitton i Tyskland. De övriga finns i Österrike, Schweiz och Italien. Alla bryggerier kan ansöka om kvalitetsstämpeln, men de flesta får nobben eftersom de inte uppfyller de hårda kraven eller för att de inte tillåter tillräcklig insyn i sin bryggprocess; exempelvis kontrolleras alla öl varje månad. Dessutom hårdgranskas bland annat kvaliteten på råvarorna, bryggeriets hygieniska förhållanden, liksom hur man behandlar sina anställda, leverantörer och miljön.

Här är Tysklands Slow Brewer:
Gräfliche Brauerei Arco-Valley
Privatbrauerei Schweiger
Gräfliche Hofbrauhaus Freising
Privat-Brauerei Zötler
Meckatzer Löwenbräu
Stadtbrauerei Spalt
Brauhaus Faust
Badische Staatsbrauerei Rothaus
Hausbrauerei Feierling
Familienbrauerei M. Ketterer
Hochdorfer Kronenbrauerei
Braumanufaktur Welde
Haller Löwenbräu
Distelhäuser Brauerei
Brauerei Bosch
Cölner Hofbräu Früh
Privatbrauerei Moritz Fiege
Westerwald-Brauerei
Ratsherrn Brauerei