Även om det är tuffa tider för de tyska bryggerierna så kommer det även en del positiva nyheter. Störtebeker ser fram emot bättre och varmare dagar och lanserar nu ett nytt öl med inspiration från Belgien.

Lagom till den varmare årstiden lanserar Störtebeker Braumanufaktur ett nytt öl för den som behöver svalka sig. Mittsommer-Wit är en tolkning av den belgiska veteölstilen witbier, som skiljer sig från tyska veteöl genom användningen av apelsinskal och koriander. Stralsundbryggeriet har dock utvecklat ett eget recept, som förutom de vanliga ingredienserna även består av timutpeppar från Nepal. Tillsammans ger det ölet en spännande fruktig smak i kombination med en exotisk kryddighet. Alkoholhalten ligger på 4,7 procent, vilket tillsammans med ölets lätthet gör det till en riktig törstsläckare under sommarens varma dagar.

Jens Reineke och Elisa Raus frontar kampanjen i sociala medier (foto: Störtebeker Braumanufaktur).

På grund av den rådande situationen i världen har lanseringen av det nya ölet skett på ett lite annorlunda sätt än tidigare. Istället för att arrangera presentationer på plats i Stralsund och Hamburg, har Störtebeker valt att göra allting online. Frontfigurer är den regerande världsmästaren för ölsommelierer Elisa Raus och bryggeriets utvecklingschef Jens Reineke. Tillsammans kommer de bland annat anordna webbsända ölprovningar, som kan ses i Störtebekers sociala mediekanaler.

Störtebeker har sina rötter i Stralsundische Vereinsbrauerei, som omnämns första gången 1862. Efter andra världskriget hamnade Stralsund i Östtyskland, vilket fick förödande konsekvenser för ölets kvalitet. Efter murens fall inleddes ett omstruktureringsarbete, som bland annat resulterade i 2011 års namnbyte till dagens Störtebeker Braumanufaktur. I dag omfattar bryggeriets produktion tjugotalet ölsorter. Namnet Störtebeker kommer för övrigt från piraten Klaus Störtebeker, en sjörövare som fram till sin död 1401 ledde sitt gäng vitaliebröderna när de terroriserade Hansan i Östersjön.