Elisa Raus från Tyskland vann det sjätte världsmästerskapet för ölsommelierer som ägde rum i italienska Rimini. Hon blev därmed den första kvinnliga vinnaren.

Totalt deltog åttio tävlande ölsommelierer från nitton länder i tävlingen, som arrangeras av Doemens Academy. I den första rundan fick deltagarna visa upp sina kunskaper i ölkunskap och färdigheter att känna lukt och smak. De tio bästa gick till semifinal, där var och en fick presentera ett valfritt öl. Av dessa gick sex stycken till den stora finalen, där de fick presentera ett för dem i förväg okänt öl inför en internationell expertjury. Vinnande ur striden gick 28-åriga Elisa Raus, som till vardags är pressansvarig på Störtebeker Braumanufaktur i Stralsund.

Elisa Raus är den första kvinnan att vinna VM för ölsommelierer (foto: Doemens).

Samtliga av de sex finalisterna var från Europa; en från Österrike, en från Schweiz och fyra från Tyskland. I finalen visade Elisa Raus en oslagbar scennärvaro och stor kunskap om öl när hon levererade en inlevelsefull och spännande presentation av Westmalle Tripel, ett belgiskt trappistöl. Elisa Raus har varit ölsommelier sedan 2016 och kan nu titulera sig världsmästare under de två kommande åren. Tvåa i årets final kom schweizaren Patrick Thomi, medan bronset gick till Michael Friedrich från Tyskland.