Tysklands humleodlare står inför en av de svåraste utmaningarna någonsin på grund av coronapandemin. Bristen på säsongsarbetare gör att årets skörd är i fara. Men hjälp är nu på väg.

Coronavirusets framfart har bland mycket annat medfört att flera länder helt stängt sina gränser eller kraftigt begränsat möjligheten att resa. Ett resultat av detta är att det i år fattas cirka 15 000 säsongsarbetare som kan hjälpa till i de tyska humleodlingarna. 10 000 av dessa behövs bara i den största odlingsregionen Hallertau, rapporterar branschtidningen Inside Getränke.

Tysklands humleodlare flyger in förstärkning från Rumänien (foto: badahos/Shutterstock).

I slutet av mars larmade tyska humleodlare om att årets humleskörd är i fara om inte säsongsarbetare från Polen och Rumänien kan komma in i landet. Flera andra jordbruksorganisationer gjorde samma sak. Tyska politiker reagerade snabbt och utfärdade ett särskilt tillstånd för 40 000 gästarbetare inom lantbruket att komma i april och ytterligare 40 000 i maj.

För att hindra spridningen av covid-19 gäller dock strikta regler. Utländska arbetare får inte som tidigare år passera gränsen i överfulla bussar, utan kommer istället flygas in. De kommer dessutom att arbeta i speciella karantänavdelningar på fälten. Den tyska humleodlarorganisationen tog snabbt initiativet och chartrar egna flygplan som tar gästarbetare från Rumänien till Tysklands humleodlingar.

Förra året anlitade tyska lantbrukare cirka 30 000 säsongsarbetare, som förutom att arbeta i humleodlingarna även hjälpte till med odling och skörd av sallad, sparris och andra jordbruksprodukter.