Brauerei Göller i bayerska Zeil am Main häller ut 15 000 liter fatöl. Ölet har inte gått att sälja på grund av coronapandemin.

Anledningen till att Brauerei Göller häller ut cirka 15 000 liter öl i avloppssystemet är att man vill erbjuda sina gäster färskt öl när restaurangerna öppnar igen. Förhoppningen är att detta ska kunna ske till pingsthelgen, även om det blir med särskilda villkor. Till radiostationen Bayerischer Rundfunk säger bryggeriägaren Franz Josef Göller att man länge funderat på vad man ska göra med all öl, men att slutsatsen är att man inte kan dricka upp allt själva.

För närvarande står Göllers ölträdgård tom, men förhoppningen är att den ska kunna öppna igen till pingsthelgen (foto: Brauerei Göller).

Värdet av det öl som hälls ut beräknas uppgå till cirka 15 000 euro. Femtiolitersfat säljs för närvarande inte eftersom alla restauranger är stängda och det inte arrangeras några festivaler eller andra evenemang. Franz Josef Göller säger att bryggeriet försökt sälja öl till privatpersoner i tiolitersfat via de lokala ölhandlarna, men uppger att det är svårt för en familj att på kort tid konsumera en sådan mängd själva. Brauerei Göllers öl har en hållbarhetstid på upp till tre månader.

Brauerei Göller har funnits sedan 1514 och är ett av de tio äldsta bryggerierna i Bayern. Sedan 1908 ägs bryggeriet av familjen Göller; Franz Josef Göller är själv tredje generationen. Bryggeriet har cirka fyrtio heltidsanställda. Den tillhörande restaurangen har ett trettiotal heltidsanställda, som nu är korttidspermitterade. På frågan om han är nära att ge upp svarar Franz Josef att det inte kommer på fråga. Det finns alltid sätt att klara sig, menar han.