Bayerns ministerpresident Markus Söder presenterade under tisdagen en plan för ett stegvist återöppnande av hotell- och restaurangnäringen i förbundslandet. Restauranger och andra uteställen har varit helt stängda sedan den 21 mars på grund av coronapandemin.

Från och med den 18 maj kommer uteserveringar att vara öppna igen, men endast till klockan 20.00. Från den 25 maj kan även restaurangernas matsalar öppna, men endast med strikta restriktioner och som senast till klockan 22.00. Antalet gäster begränsas och det måste hållas goda avstånd mellan dem. Köks- och serveringspersonal måste bära munskydd. Gästerna måste ha munskydd på sig när de går in i restaurangen och när de går på toaletten. Från den 30 maj bör även hotell- och besöksnäringen kunna starta upp igen.

Om ett par veckor kan uteserveringarna öppna igen i Bayern (foto: muenchen.de).

I måndags meddelade myndigheterna i förbundslandet Niedersachsen att man kommer att öppna upp restaurangerna redan den 11 maj. Markus Söder har tidigare signalerat att de bayerska matställena inte skulle kunna öppna förrän till pingsthelgen (30 maj-1 juni). Han har dock fått påtryckningar från näringslivet om att inte vänta för länge med att lätta på restriktionerna. I Bayern har man även talat om regionala lösningar, det vill säga att om läget förändras kan olika regler komma att gälla i olika regioner.

Trots fortsatta restriktioner kommer tisdagens besked säkert som en lättnad för Bayerns restauranger och barer, som lidit stora förluster under nedstängningen. Under onsdagen kommer Markus Söder ha ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel om hur det fortsatta arbetet med att stoppa coronakrisen ska fortskrida. Hotell- och restaurangbranschen kan dock knappast förvänta sig några enhetliga lösningar, skriver branschtidningen Inside Getränke.