Schneider Weisse har bryggt högkvalitativt och omtyckt veteöl i snart 150 år. Nu passar man på att förändra receptet på ett av sina klassiska öl för att bättre leva upp till dagens förväntningar.

Dagens veteölsdrickare efterfrågar friska, fruktiga och smakrika veteöl. Därför har Schneider Weisse uppdaterat receptet på sitt ljusa veteöl Helle Weisse (Tap 1), som släpptes på marknaden 1994. Schneider Weisses bryggmästare Hans-Peter Drexler, som ansvarat för veteölens kvalitet i 38 år, har haft som ambition att skapa en modern klassiker. Ölet är ljust gult och har en fruktig och aningen kryddig smak. Den nya Helle Weisse tror bryggeriet kommer passa såväl gammal som ung, konnässörer som nya och nyfikna öldrickare. Ölet lanseras brett på den tyska marknaden via online-kampanjer och kommer vara väl synligt i butikerna. Helle Weisse går att beställa från Systembolagets beställningssortiment i kollin om tjugo flaskor.

Schneiders ljusa veteöl från 1994 får en ansiktslyftning (foto: Schneider Weisse).

Schneider Weisse, eller G. Schneider & Sohn, grundades 1872 av Georg Schneider. Han var den första icke-adliga person (borgare) som fick tillstånd att brygga veteöl av Bayerns kung Ludwig II. Det första bryggeriet låg i Münchens Altstadt på gatan Tal 7. 1944 förstördes det dock i allierade bombangrepp och 1946 flyttades bryggeriet till dagens läge i Kelheim. Företaget är dock fortfarande starkt förknippat med München, där man har sin restaurang Schneider Bräuhaus im Tal (eller Weisses Bräuhaus). I alla år har bryggeriet varit i familjen Schneiders ägo i rakt nedstigande led på den manliga sidan – i dag är det Georg VI Schneider som är ägare.

Fakta Schneider Helle Weisse
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %
Beska: 14 IBU
Humle: Hallertauer Tradition, Hallertauer Saphir
Malt: Vete och korn
Kolsyra: 7 g/l
Övrigt: Ofiltrerad och opastöriserad