Coronapandemin sätter fortsatt käppar i hjulen för den tyska ölförsäljningen. Under maj såldes det 7 558 217 hektoliter öl, vilket är en minskning med drygt 1,1 miljoner hektoliter jämfört med samma månad året innan.

Den tyska ölförsäljningen minskade med tretton procent (motsvarande 1 127 311 hektoliter) i maj i år, jämfört med samma månad i fjol. Det visar nya siffror från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis. Sett till hela perioden januari-maj har tyska bryggerier tappat 7,8 procent av sin försäljning. Samtidigt minskade försäljningen av ölblandningar med 1,2 procent (motsvarande 5 800 hektoliter) i maj 2020.

Tysklands bryggerier har det fortsatt tufft i coronapandemins spår (foto: diepresse.com).

Läget är dock inte helt hopplöst. Jämfört med april ökade ölförsäljningen i maj med 491 483 hektoliter, eller 6,5 procent. Detta tack vare att restauranger och ölträdgårdar fått öppna igen efter nedstängningen av det tyska samhället. Tysklands federala struktur gör dock att skillnaden mellan de olika förbundsländerna är stor. I Schleswig-Holstein minskade majförsäljningen med 43,8 procent och i Hessen med 31 procent. Sachsen-Anhalt å sin sida klarade sig bättre med en närmast obetydlig minskning på 0,2 procent.

Försäljningen av öl för konsumtion i hemmen ser inte mycket bättre ut. När coronarestriktionerna var som hårdast räddade hemmakonsumtionen bryggerierna från totalt haveri. Under maj verkar dock lusten att sitta hemma ha minskat och försäljningen minskade därför med 12,1 procent. Under årets första fem månader har hemmakonsumtionen minskat med totalt 3,9 procent. Tysklands ölexport till andra EU-länder har också drabbats hårt och sjönk med 29,5 procent i maj. Från januari har den tyska EU-exporten minskat med 20,4 procent.