Den tyska konkurrensmyndigheten har inget emot att Radeberger anlitar Cölner Hofbräu Früh för att brygga sina kölschmärken. Det meddelade man via ett pressmeddelande tidigare i veckan.

Idén om ett samarbete föddes redan i april förra året, när Radeberger beslutade att lägga ner sitt kölschbryggeri. Tanken är i stället att Cölner Hofbräu Früh från och med början av 2021 tar över produktionen av Radebergers sex kölschmärken Dom, Gilden, Küppers, Peters, Sester och Sion. Dessa ska fortsättningsvis bryggas på kontrakt av Kölnbryggeriet. Enligt konkurrensmyndigheten Bundeskartellamt är de två bryggerierna fortfarande att betrakta som konkurrenter, eftersom Radeberger kommer att sköta allt annat som rör de aktuella märkena, som exempelvis försäljning och marknadsföring.

I Frühs anläggning kommer det från nästa år bryggas kölsch åt Radeberger (foto: Cölner Hofbräu Früh).

Myndigheten framhåller att samarbetet inte heller förändrar styrkeförhållandena på kölschmarknaden. Även om Radeberger och Früh i dag har cirka tjugo procent var av marknaden, är det snarare de två ledande kölschbryggerierna Reissdorf och Gaffel som ska betraktas som de två samarbetspartnernas huvudkonkurrenter. Myndigheten tror snarare att samarbetet kommer att leda till påtagliga effektiviseringar som, tillsammans med en ökad priskonkurrens, i förlängningen kommer att gynna konsumenterna. Konkurrensmyndigheten slår dock bestämt fast att samarbetet mellan Früh och Radeberger inte får vidgas till att även omfatta prisöverenskommelser.