Fyra av Tysklands största bryggerier startar en gemensam bank för returflaskor. Syftet är att skapa ett reglerat system för att få tillbaka och säkra tillgången på återanvändbara 33-centilitersflaskor.

Svårigheten att få tillbaka återanvändbara flaskor har länge varit ett problem för tyska bryggerier. Därför startar nu de fyra storbryggerierna Bitburger, Krombacher, Radeberger och Warsteiner det fristående företaget Gemema, för att skapa ett mer strukturerat sätt att säkra tillgången på 0,33-liters longneck-flaskor. Företaget kommer att vara baserat i Düsseldorf och ska ledas av Hans Baxmeier, som tidigare var ansvarig för retursystemet Petcycle, skriver Getränke Zeitung.

Ett nytt företag ska säkra tillgången på tomflaskor (foto: Imago Images).

Flaskbanken kommer vara öppen för alla tyska dryckestillverkare och planen är att komma igång redan i september. De fyra initiativtagarna har kommit överens om vissa bindande regler för dem som vill vara med. Gememas främsta uppgift blir att upprätthålla flaskbankens kvalitet. Målet är också att göra övergången från en oreglerad till en reglerad flaskbank så smidig och resurssparande som möjligt. De 33-centilitersflaskor som redan finns på marknaden kommer att kunna användas parallellt med den nya banken. När man ser att systemet fungerar är det möjligt att banken expanderas till att omfatta fler flaskstorlekar.