Försäljning av öl och annan alkohol förbjuds i München om antalet coronasmittade ökar för mycket. Det meddelade stadens styrande politiker under tisdagen.

Om antalet nya coronafall överstiger 35 smittade per 100 000 invånare under en löpande sjudagarsperiod, inför München ett förbud mot att sälja och konsumera öl och andra alkoholhaltiga drycker på offentliga platser. Det meddelade stadens borgmästare Dieter Reiter på tisdagen. Gränsen är satt efter de siffror som gäller i hela Bayern för när ytterligare restriktioner måste vidtas för att hindra ökad spridning av coronaviruset. Om restriktionerna träder i kraft kommer de inte att tas bort förrän den så kallade sjudagarsincidensen understiger 35 under en längre period. Under förra veckan ökade antalet coronasmittade i München kraftigt, från en incidens på 17,60 till 30,92. I tisdags hade den dock sjunkit något igen till 27,93. Motsvarande siffra för hela Bayern är 14,74.

Ingen öl får köpas eller drickas under vissa tider om coronasmittan ökar för mycket i München (foto: Sven Hoppe/DPA).

Det som händer rent praktiskt när sjudagarsincidensen överstiger 35 är att all alkoholförtäring förbjuds från klockan 23.00 på alla offentliga platser i München. Barer som säljer öl och annan alkohol för medtagning måste dock upphöra med försäljningen redan klockan 21.00. Tidigare var förbudet enbart tänkt att gälla i Münchens mest centrala delar, men de politiska partierna, borgmästaren, stadens administration samt polisen enades om striktare regler. Detta för att undvika att drickandet helt enkelt flyttar till en annan del av staden. Restriktionerna gäller dock inte för dem som under förbudstiden köper alkohol som ska tas med för att konsumeras i hemmet, skriver Süddeutsche Zeitung.