Årets Oktoberfest blev inställd på grund av coronapandemin. Men det betyder inte att det inte går att fira. Nu gör Münchens krogägare gemensam sak och ordnar en alternativ fest på stadens restauranger.

Arrangemanget har fått namnet Wirtshauswiesn och äger rum mellan den 19 september och 4 oktober, det vill säga samma datum som den riktiga Oktoberfest skulle varit. Festligheterna arrangeras av 54 restauranger och festtältsägare i Münchens innerstad, som tillsammans vill ge lokalborna en känsla av den traditionella ölfesten. Stadsfesten anknyter också till den historiska förlagan till Oktoberfest, bröllopet mellan Bayerns kronprins Ludwig och prinsessan Therese 1810. Det firades över hela den pyntade staden med att befolkningen åt, drack och sjöng på Münchens serveringar. På dagens festplats Theresienwiese arrangerades det denna dag bara en hästkapplöpning.

Även om inget är som vanligt i år gör Münchens krögare vad de kan för att upprätthålla Oktoberfestkänslan (foto: muenchen.de).

Även om Wirtshauswiesn inte kan ersätta den äkta varan, så kommer besökarna ändå att känna igen mycket – allt från den traditionella maten till musiken, dekorationerna och, förstås, de stora ölsejdlarna (Masskrugs). Som tur är har de stora Münchenbryggerierna Paulaner, Löwenbräu, Spaten, Hacker-Pschorr, Augustiner och Hofbräu bryggt sina speciella Oktoberfestöl även detta år. De smakar lite annorlunda varje år och bjuder på en starkare och mer smakfull upplevelse än en normal helles.

De deltagande restaurangerna markeras med en flagga med Wirthauswiesns logga. Inträdet är så klart gratis, precis som på den riktiga Oktoberfest. Reservationer är inte heller nödvändiga, även om det kan vara bra att boka eftersom varje restaurang har ett begränsat antalet platser på grund av de avståndsregler som gäller under coronapandemin. Övriga restriktioner gäller givetvis också och innebär att besökare måste ha munskydd på sig när de rör sig mellan restaurangerna, hålla avstånd och uppge sina kontaktuppgifter när de kommer till restaurangen.