Det som började som en nödlösning under coronapandemin har utvecklats till en tradition i sig. Parallellt med Oktoberfest bjuder Münchens krögare in till en alternativ festival i stadens centrum. Den som inte vill fira på Theresienwiese kommer vare sig sakna traditionell musik, mat eller dryck.

Under devisen ”Hela München är en Oktoberfest” anordnar stadens krögare i år Wirtshauswiesn för fjärde året i rad. 39 restauranger deltar i evenemanget, som pågår under samma period som den stora folkfesten, det vill säga mellan den 16 september och 3 oktober. Sugna krogbesökare kan förvänta sig speciella Oktoberfestdekorationer, blåsmusik, stora pepparkakshjärtan och – så klart – Oktoberfestöl i enliterssejdlar. De flesta ställen serverar också traditionell Oktoberfestmat, som grillad kyckling och salta kringlor (Brezl). Andra har utvecklat egna Wirtshauswiesn-specialiteter i form av pizza eller schnitzel cordon bleu, skriver Süddeutsche Zeitung.

Under Wirtshauswiesn går det att uppleva äkta Oktoberfeststämning på Münchens restauranger (foto: München Tourismus/Peter Neusser).

Den nya traditionen med Wirtshauswiesn föddes 2020 som en ersättning för den vanliga Oktoberfest, som ställdes in på grund av coronapandemin. Men det Münchens krögare gjorde då var egentligen bara att återknyta till folkfestens historiska ursprung. Den första oktoberfesten ägde rum 1810 för att fira bröllopet mellan den blivande bayerske kungen Ludwig I och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. På dagens festplats Theresienwiese arrangerades det då bara hästkapplöpningar. Befolkningen i sin tur firade med mat, dryck och sång på krogarna i det festligt pyntade München.