En strid som inleddes 2009 har nu kommit till sitt slut. Skotska Brewdog och bayerska Schorschbräu har lagt ner vapnen och slagit sig samman för att brygga världens starkaste öl.

Världens starkaste öl heter numera Strength In Numbers och har en alkoholhalt på nätta 57,8 procent. Ölet framställdes gemensamt av det senaste årtiondets huvudantagonister skotska Brewdog och Schorschbräu i bayerska Gunzenhausen. Kampen om vilket bryggeri som framställt världens starkaste öl får därmed sägas sluta oavgjort. Sannolikheten att någon kommer att göra ett starkare öl är nämligen ganska låg. När ölet släpptes i Storbritannien i torsdags sålde det slut på en gång. Priset låg då på 28,95 pund för en 40-milliliterflaska, berättar Inside Beer.

Världens starkaste öl heter numera Strength in Numbers (foto: Brewdog).

Eftersom bryggerijäst bara kan jäsa vört till 15 procent, eller i vissa specialfall 25 procent, framställdes detta öl genom så kallad frysdestillering. Metoden innebär att ölet fryses ned och att vatten, som fryser tidigare än alkohol, avlägsnas. Genom att upprepa denna tidsödande process flera gånger blir alkoholen så pass koncentrerad att ölet kan nå en alkoholhalt på upp emot sextio procent. Till den gemensamma bryggningen hade Brewdog skickat ett fat av sin frysdestillerade belgiska ale Death or Glory (26 procent ABV) till Tyskland, där det blandades med den 30-procentiga Schorschbräu Eisbock. På grund av coronarestriktionerna fick bryggmästarna arbeta tillsammans över Zoom.

Striden om världens starkaste öl började 2009, när Brewdog lanserade sin Tactical Nuclear Penguin med en alkoholhalt på 32 procent och därmed slog Schorschbräus dåvarande rekord på 31 procent. Tyskarna kom dock tillbaka med Schorschbock, som vägde in på 40 procent. Brewdog slår tillbaka med Sink the Bismarck IPA (41 procent) varpå Schorschbräu kontrar med en ny Schorschbock, denna gång på 43 procent. I juli 2010 försöker Brewdog avgöra striden med The End of History på 53 procent. Schorschbräu kommer dock tillbaka ännu en gång med ytterligare en Schorschbock, den här gången en riktig knockout på 57 procent. Detta rekord stod sig alltså till helt nyligen.

Fotnot: Det skotska bryggeriet Brewmeister hade tidigare rekordet över världens starkaste öl; Snake Venom uppgavs ha en alkoholhalt på 67,5 procent. Bryggeriet har dock erkänt att de fick upp alkoholhalten genom att tillsätta ren alkohol, vilket gör att det inte får kallas för öl.