Tyskland är ett av världens största ölländer. Därför är det kanske inte så konstigt att en rad ölrelaterade rekord härstammar från vårt södra grannland. Här är några rekordnoteringar som uppladdning inför det tyska ölets dag den 23 april.

Starkaste ölet
Ett tyskt bryggeri kan ta åt sig äran av att ha bryggt världens starkaste öl. Schorschbräus Schorschbock 57 började bryggas 2011 och har genom den så kallade isbockstekniken fått den imponerande alkoholhalten 57,7 procent. Det som gör det hela än mer anmärkningsvärt är att ölet bryggs helt i enlighet med den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot), som bland annat säger att öl bara får innehålla vatten, malt, humle och jäst. Schorschbräu har länge fört en hård kamp med skotska Brewdog om att brygga världens starkaste öl. 2020 bestämde sig de två bryggerierna för att gräva ner stridsyxan och tillsammans skapa ölet Strength in Numbers, som klockar in på 57,8 procent och som därmed innehar det aktuella rekordet för världens starkaste öl.

(Det skotska bryggeriet Brewmeister hade ett tag rekordet över världens starkaste öl; Snake Venom uppgavs ha en alkoholhalt på hisnande 67,5 procent. Bryggeriet har dock erkänt att de har fått upp alkoholhalten genom att tillsätta ren alkohol, vilket gör att det karaktäriseras som en öl- och spritblandning och inte som öl.)

Georg Tscheuschner och hans Schorschbräu kan skryta med att ha gjort världens starkaste öl (foto: Schorschbräu).

Äldsta bryggeriet
Hur gammalt världens äldsta bryggeri egentligen är kan diskuteras. Människan bryggde förmodligen öl redan för 13 000 år sedan och för några år sedan hittade arkeologer i Israel vad man tror är världens äldsta bryggeri. Men när det gäller det äldsta ännu verksamma bryggeriet finns det inga tvivel. Klostret i bayerska Weihenstephan grundades på 700-talet, fick rättigheter att brygga öl år 1040 och har gjort så sedan dess. Världens näst äldsta ännu verksamma bryggeri ligger för övrigt endast sex mil norr om Weihenstephan, i Weltenburg, där man började brygga öl år 1050.

I klostret i Weihenstephan har det bryggts öl sedan år 1040 (foto: Wikipedia).

Största ölfestivalen
Det kommer säkert inte som någon överraskning att Oktoberfest i München står noterat som världens största ölfestival i Guinness rekordbok. Rekordet härstammar närmare bestämt från 2011, då 6,9 miljoner besökare tillsammans drack 7,5 miljoner liter öl. Det innebär att varje besökare i de 35 öltälten med sammanlagt 105 000 sittplatser drack minst en enliterssejdel med öl var.

Föga förvånande står Oktoberfest i München noterad som världens största ölfestival (foto: pineridgehills.com).

Minsta bryggeriet
Om inte världens så i alla fall Tysklands till ytan minsta bryggeri finns i Berlin. Schlossplatzbrauerei i stadsdelen Köpenick är endast 35 kvadratmeter stort. Av detta upptar bryggmästarens arbetsyta bara två kvadratmeter. Trots detta lyckas man servera sex olika öl från fat. Ett av de mer udda inslagen är Babylonische Bier, som bryggs enligt ett recept från år 1762 före Kristus.

Schlossplatzbrauerei i Berlinstadsdelen Köpenick är bara 35 kvadratmeter stort (foto: Imago/Bernd Friedel).

Flest öletiketter
Ett något mer udda ölrekord står Henrik Thomann i frankiska Erlangen för. Sedan 2012 är han upptagen i Guinness rekordbok som den i världen som har samlat ihop flest öletiketter. Av samlingens 548 567 etiketter kommer cirka en tredjedel från tyska bryggerier och resten från övriga världen.

Det tyska ölets dag – Tag des deutschen Bieres – firas den 23 april eftersom det var på detta datum år 1516 som den tyska (egentligen bayerska) renhetslagen (Reinheitsgebot) instiftades i Ingolstadt.

Källa: Berliner Morgenpost/DPA