Det blev som bekant ingen Oktoberfest i år men det går att ta del av dramatiken ändå. Med start den 1 oktober visar Netflix den tyska miniserien ”Oktoberfest 1900” som kanalen har gett tillnamnet ”Beer & Blood”. Öl, romantik och våldsamheter utlovas.

Den sex delar långa serien har producerats av ARD och hade premiär på tysk tv i mitten av september. Historien utspelar sig i början av 1900-talet och kretsar kring två familjer som kämpar om makt och inflytande under Münchens världsberömda folkfest. I centrum står affärsmannen Curt Prank från Nürnberg, som har gett sig den på att bygga ett Oktoberfesttält som ska rymma 6 000 gäster och därmed bräcka de gamla Münchenbryggerierna. Dessutom avser han att gifta in sin dotter i de finare kretsarna. Mot honom står den katolska medelklassfamiljen Hoflinger, vars bryggeris hela existens hotas av Pranks framfart. Detta borgar så klart för intriger och omfattar allt från mord till mutor och en kärlekshistoria inspirerad av Shakespeare.

Mišel Matičević briljerar i rollen som affärsmannen Curt Prank (foto: BR/ARD).

I rollen som Curt Prank ser vi Mišel Matičević, känd från bland annat serier som ”Babylon Berlin” och ”Dogs of Berlin”. Hans huvudantagonist spelas av Martina Gedeck, som vi känner igen från serien ”Tannbach – ett krigsöde” och filmen ”The Baader Meinhof Complex”. Det unga kärleksparet spelas i sin tur av Mercedes Müller (”Freud”, ”Tannbach – ett krigsöde”) och Klaus Steinbacher (”Das Boot”, ”Der Bergdoktor”). För regin står finländaren Hannu Salonen, som tidigare regisserat tyska tv-produktioner som ”Ein Fall für Zwei”, ”Tatort” och ”Der Kriminalist”. Netflix kommer att sända serien på nio olika språk under titeln ”Oktoberfest – Beer & Blood” från den 1 oktober.

Curt Prank baseras löst på Nürnbergkrögaren Georg Lang (foto: Münchens stadsarkiv).

Att säga att serien bygger på verkliga händelser är att tänja på sanningen, men det finns korn av historisk verklighet. Ingen av huvudkaraktärerna har namn från riktiga personer, men Curt Prank är löst baserad på verklighetens Georg ”Schurl” Lang. Han var också från Nürnberg, där han gjort sig ett namn som krögare. Hans massiva självförtroende gav honom idén att sätta upp det största festtält som setts på Oktoberfest, trots att det egentligen var omöjligt för någon som inte var från München. Lang anlitade dock fem lokala krögare som bulvaner och kunde därigenom köpa en bit mark. Han lyckades även få Münchens myndigheter att bevilja honom licens för 1898 års Oktoberfest, där han verkligen uppförde ett festtält med 6 000 platser. Han största avtryck i Oktoberfesthistorien är kanske annars att hans tält arrangerade ”gratis konserter” med ett trettiomannaband i traditionella bayerska dräkter. För att höja stämningen ytterligare uppmuntrade han gästerna att sjunga med och delade därför ut 50 000 sångböcker med dåtidens nya melodier. En av sångerna i boken sjungs än i dag: Ein Prosit der Gemütlichkeit.