Det finns de som ser ljust på framtiden trots coronapandemin. Organisationen Slow brewing tror till exempel att krisen kommer att öka konsumenternas medvetenhet om kvalitet och regionalitet.

Organisationen Slow brewing menar att coronkrisen lett till att konsumenterna nu är mer observanta på kvalitet och ursprung på det man stoppar i sig. Under nedstängningen av det tyska samhället var det många regionala leverantörer och gårdsbutiker som ökade i popularitet. Denna uppfattning delas även av de 21 tyska bryggerier som i dag får använda sig av kvalitetsstämpeln. De märker att deras kunder är mer medvetna om regionala, hållbara produkter och att de visar större lojalitet mot ”kvalitetsmärken”. Slow brewing har dock inte presenterat några siffror som praktiskt stödjer denna tes, skriver Getränke Zeitung.

Slow brewings grundare August Gresser ser en ljus framtid för öl av hög kvalitet (foto: Leo Neumayr).

Skaparen av Slow brewing-konceptet, August Gresser, menar dock bestämt att intresset ökar för saker som hantverksmässighet, regional förankring och god kvalitet, begrepp som är viktiga för organisationen. Han anser att detta är något som ger anledning att se ljust på framtiden. Gresser säger också att många människor har ändrat och omvärderat sina konsumtionsmönster under pandemin. Han är övertygad om att detta borgar för en mycket god marknadsutveckling för de bryggerier som levererar öl av ”högsta kvalitet”.

August Gresser skapade konceptet Slow brewing 2011 sedan han fått nog av massproducerad öl som smakar likadant. Han har en passionerad inställning till mat och dryck och är själv bryggmästare. I den rollen har han alltid försökt göra så bra öl som möjligt. Det innebär att använda råvaror av högsta kvalitet, men också ett medvetet sätt att brygga på, ett sätt som är bra för ölet och därmed för dem som dricker det. I dagsläget får trettio bryggerier i Tyskland, Österrike, Schweiz och Italien kalla sig Slow brewer. De flesta bryggerier som ansöker om kvalitetsstämpeln får nobben, eftersom de inte uppfyller de hårda kraven. Bland annat granskas kvaliteten på råvarorna, bryggeriets hygieniska förhållanden, liksom hur man behandlar sina anställda, leverantörer och miljön.