Tisdag den 27 oktober är det läge att köa utanför Systembolaget för alla rökölsälskare. När Systembolaget åter släpper nytt kommer en rökig favorit från Bamberg på tillfälligt besök.

Några höstar i rad har vi haft möjlighet att kunna inhandla Aecht Schlenkerla Rauchbier UrbockSystembolaget och så även i år. Denna fylligare variant av de klassiska oktoberölen bryggs under sommaren och får sedan mogna i bryggeriets gamla källarvalv. Som ett äkta rököl för doften tankarna till rökta charkuterier. Smaken är inte fullt lika rökig, utan här anas även rostad malt, jordiga humletoner och lite karamell. Det är svårt att vara likgiltig till dessa rököl, man antingen älskar dem eller hatar dem. På Ratebeer får Schlenkerlas Urbock i alla fall 99 poäng. Till Sverige kommer denna gång endast 5 000 flaskor, så det gäller att passa på för den som är sugen. 

Schlenkerlas öl brukar vara populära bland svenskarna (foto: Cerveja Magazine).

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. Sedan dess har bryggeriet bytt ägare många gånger. En av de viktigare är Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Fakta Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
Alkoholhalt: 6,5 %
Stamvörtstyrka:  17,5 %
Beska: 40 IBU
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 30,90 kr (61,80 kr/l)