På tisdag är det en månad kvar till julafton. För den som gillar rököl från Bamberg kommer dock Tomten redan nu.

Schlenkerlas öl är ofta ett uppskattat och välkommet tillskott på Systembolagets hyllor. Deras Eiche Doppelbock tagits in så här på senhösten några år nu och den 24/11 är det dags igen. Den här gången släpps endast 5 000 halvlitersflaskor, så det gäller att hänga med för den som vill ha något starkt och rökigt till första advent. Priset är detsamma som i fjol: 33,90 kronor.

Aecht Schlenkerla Eiche kommer nu tillbaka till Systembolaget (foto: piwolucja.pl).

Schlenkerla använder i regel bokved när malten ska torkas. I det här fallet är det dock ek som använts, vilket ger ölet en lite lenare och mer nyanserad röksmak. Innan ölet hälls på flaska får det mogna några månader i bryggeriets svala källarvalv. Förutom rök är smaken maltigt sötaktig med inslag av karamell och plommon. Detta kompletteras med beskan från aromhumle odlad i Hallertau.

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. Sedan dess har bryggeriet bytt ägare många gånger. En av de viktigare är Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Fakta Schlenkerla Eiche Doppelbock
Alkoholhalt: 8,0 %
Stamvörtstyrka: 18,9 %
Beska: 40 IBU
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Förpackning: Flaska, 50 cl
Leverantör: Galatea AB
Jämförpris på Systembolaget: 67,80 kr/l
Poäng på Ratebeer: 99