Münchenbryggeriet Giesinger Bräu är i behov av pengar och söker därför investerare i en ny crowdfunding-kampanj. Pengarna ska gå till lagringstankar och tomflaskor.

Under kampanjnamnet “Tank Top” lovar Giesinger Bräu sex procents ränta till dem som vill satsa i två av bryggeriets projekt. De pengar som kommer in ska användas till att köpa fler lagringstankar samt backar med tomglas. Räntan kommer att betalas ut i form av kuponger som kan användas till köp av öl och andra saker. Giesinger Bräus grundare och vd Steffen Marx tror att detta kommer vara sista gången man ber sina lojala kunder om pengar.

Giesinger Bräu samlar pengar till tomglas och lagringstankar (foto: Giesinger Bräu/Sebastian Gabriel).

Förutom nya lagringstankar ska upp till 50 000 ölbackar med tomflaskor köpas in. Tomglas står för en stor del av det snabbt växande bryggeriets kostnader. Sedan Giesinger öppnade sitt andra bryggeri i juni har det ofta uppstått flaskhalsar när det saknats tomglas. Steffen Marx berättar att en ölback kostar fem euro och en tomflaska 0,14 euro att köpa in. Det innebär att en back med tomglas kostar cirka åtta euro totalt. Eftersom kunderna bara betalar 3,10 euro per back i pant, så inser man lätt att det blir en förlustaffär för bryggeriet om back och tomglas inte lämnas tillbaka.