Den här hösten har bjudit på ovanligt många tyska öl på Systembolaget och den 8 december är det dags igen. Då gör ett starkt veteöl från Regensburg entré i det tillfälliga sortimentet.

Vi som uppskattar den tyska bryggarkonsten har blivit rikligen belönade denna höst och det verkar fortsätta så ett tag till. Tisdagen den 8 december är det dags för ett flerfaldigt prisbelönat veteöl att göra ett gästspel i Systembolagets sortiment. Altvater från Brauerei Bischofshof är en weizenbock, det vill säga ett starkare veteöl, som både värmer och lyser upp i decembermörkret. Den som druckit weissbier förut vet att smakbeskrivningar som banan och kryddnejlika är vanliga och så även i detta fall. Men här återfinns också honung, aprikos och andra söta frukter. Alkoholen märks av, men inte alls så mycket som man kan tro i ett lite starkare öl. Trots att Altvater ”bara” får 70 på Ratebeer, har vissa öldrickare jämfört den med Weihenstephaners mäktiga Vitus (med 97 på Ratebeer), vilket får betraktas som ett hyfsat bra betyg.

Bischofshofs Altvater kommer i 30 000 flaskor den 8 december (foto: Brauerei Bischofshof).

På Brauerei Bischofshofs etiketter står årtalet 1649, vilket var det år då ett bryggeri grundades intill domen i Regensburg av ärkebiskopen Wihelm Graf von Wartenberg. Det är dock året 1852 som får anses vara starten för det bryggeri vi känner i dag. 1908 börjar man bygga dagens bryggeri i västra delarna av Regensburg. 1973 blir världens äldsta klosterbryggeri, Klosterbrauerei Weltenburg, en del av Bischofshof. I dag brygger Brauerei Bischofshof tolv sorters öl under ledning av bryggmästarna Maximilian Vincenti och Andreas König. Verksamheten styrs med fast hand av Susanne Horn.

Fakta Bischofshof Altvater
Stil: Weizenbock
Producent: Brauerei Bischofshof
Leverantör: Anno 1953 AB (Österlenbryggarna)
Alkoholhalt: 7,1 %
Stamvörtsstyrka: 16,0 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,00 kr (58,00 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 30 000 st