Ölet Colonia från Radebergerägda Braufactum får inte längre säljas i Nordrhein-Westfalen. Det har bestämts av delstatsmyndigheten för natur-, miljö- och konsumentskydd. Namnet och etiketten anses inkräkta på EU:s regler om skyddad ursprungsbeteckning.

Colonia är ett öl som ofta beskrivs vara av kölschtyp, en ölstil som bara får bryggas i Köln med omnejd. Ölet bryggs dock i Frankfurt am Main, där Braufactums ägare Radeberger Gruppe är baserad. Colonia är inte bara staden Kölns latinska namn, det för även tankarna till den kända karnevallåten ”Viva Colonia”. Myndigheten kritiserar också etiketten, som visar Kölns skyline med den världsberömda domen och Hohenzollernbron. Detta tillsammans är enligt myndigheten missvisande för konsumenterna, som får intrycket av att ölet faktiskt görs i Köln. Braufactum själva beskriver dock Colonia som ett överjäst öl som snarare påminner om en brittisk golden ale.

Braufactums Colonia förknippas för mycket med Köln anser myndigheterna (foto: Braufactum).

Ölet Colonia har funnits på marknaden i nästan tio år och har vunnit flera priser. Dess ursprung har aldrig ifrågasatts innan delstatsmyndigheten hittade märket vid en rutinkontroll på internet. Braufactums vd Marc Rauschmann säger till Getränke News att ölet ändå skulle tas bort från marknaden i slutet av året, eftersom bryggeriet av strategiska skäl tänker fokusera på att sälja endast tre sorters öl framöver. Han är dock förvånad över bryggeriet fick reda på via media att Colonia inte får säljas och inte från myndigheten direkt. Radeberger Gruppe lanserade Braufactum 2010, men märket har aldrig riktigt lyft. I juli kom också beskedet att Braufactums säljorganisation läggs ner och att försäljningen i stället införlivas i Radebergers ordinarie organisation.