Tysklands ledande bryggerikoncern Radeberger lägger ner den fristående säljorganisationen för sitt hantverksmärke Braufactum. Från och med nästa år kommer all försäljning och distribution ske inom ramen för Radebergers ordinarie organisation.

När Radeberger Gruppe lanserade märket Braufactum år 2010 var man något av pionjärer när det gäller tyskt hantverksöl – eller craft bier. Verksamheten har dock aldrig tagit riktig fart; produktionen av Braufactum-öl har som mest legat på cirka 15 000 hektoliter. Därför har Radebergers ledning beslutat att lägga ner hantverksmärkets fristående organisation och införliva den i koncernens ordinarie verksamhet.

Satsningen på Braufactum har inte blivit vad Radeberger önskat (foto: Braufactum).

Målet med Braufactum var att lansera den amerikanska craft-vågen på den tyska marknaden. För tio år sedan var det många konkurrenter som rynkade på näsan åt idén, men efterhand har allt fler tyska bryggerier startat egna craft-projekt. För Radeberger kommer dock experimentet att avslutas och förhoppningen är att de flesta som arbetat med Braufactum ska få anställning inom Radebergers internationella organisation, rapporterar branschtidningen Inside Getränke.