Årets Oktoberfest blev som bekant inställd och fortfarande är mycket oklart kring nästa års folkfest. Münchens borgmästare Dieter Reiter vill fatta beslutet så sent som möjligt.

Bordsreservationerna för 2021 års Oktoberfest är redan igång. På den ”gråa” marknaden säljs de bästa platserna till sedvanliga överpriser; den som vill vara med under öppningskvällen den 18 september får räkna med att punga ut mellan 300 och 700 euro. Risken att man inte kommer att kunna utnyttja sin reservation är dock överhängande. De som med spänning väntar på besked om det överhuvudtaget blir någon Oktoberfest 2021 får ge sig till tåls till åtminstone april, eller till och med juni om Münchens borgmästare Dieter Reiter (SPD) får bestämma. Allt hänger så klart på hur coronapandemin utvecklar sig, säger han till Süddeutsche Zeitung.

Beslut om nästa års Oktoberfest kommer fattas som tidigast i april (foto: München Tourismus/Tommy Lösch).

Varje år besöker cirka sex miljoner människor från hela världen München under Oktoberfest, där de samlas i fullsatta festtält med tusentals gäster i varje. Idealiska förhållanden för ett virus som vill sprida sig alltså. Även ett vanligt år rapporterar sjukvården i München med omnejd in ett ökat antal sjukdomsfall, då besökare drabbas av den så kallad Wiesn-influensan (Wiesngrippe). Därför är det inte svårt att förstå att coronaviruset måste vara under kontroll innan nästa Oktoberfest kan äga rum. En som hoppas på detta är festgeneralen Clemens Baumgärtner (CDU). Han menar att folkfesten är viktig för atmosfären i staden och att Oktoberfest gör människor glada. Att festivalen genererar åtskilliga miljoner euro i intäkter är förmodligen inte heller oviktigt i sammanhanget.

Några som hoppas ännu mer är så klart krögarna. Deras talesperson Peter Inselkammer är i alla fall optimistisk och tror att det blir en Oktoberfest 2021, särskilt om vaccinationerna kommer igång ordentligt. Han får dock inget stöd av läkarvetenskapen, som inte tror att coronaviruset kommer att vara helt bekämpat under nästa år. Inselkammer, hans kollegor och deras leverantörer planerar i alla fall för att det ska bli en festival och måste se till att få in sina ansökningar innan årsskiftet. Om festtälten måste stanna kvar i förråden ytterligare ett år innebär det inte bara högre lagerkostnader (i storleksordningen 100 000-200 000 euro), utan även risk för skador med ökade kostnader för restaurering som följd.