Tillsammans med Munig Distillers har Giesinger Bräu skapat en gin smaksatt med humlesorterna Lemondrop och Hersbrucker. De första tusen flaskorna sålde slut i ett nafs, men fler är på gång.

Oväntade möten inom dryckesvärlden kan ibland leda till lyckade samarbeten. Vid en ginprovning i Giesinger Bräustüberl blev en gin från den Münchenbaserade tillverkaren Munig Distillers så pass uppskattad att gänget bakom Giesinger Bräu ville inleda ett samarbete. Resultatet blev Ginsinger Gin, en 43-procentig dryck med en distinkt smak från humlesorterna Lemondrop och Herbsrucker. Dessa valdes ut bland det femtontal humlevarianter som ölbryggarna föreslog. Förutom humle och enbär, har Ginsinger Gin fått smak av citronskal, koriander, olika sorters peppar samt violrot och kvanne.

Humlesorterna Lemondrop och Herbsrucker återfinns även i Giesingers öl Lemondrop Triple respektive Munique (foto: Giesinger Bräu).

Det är tydligt att de två samarbetspartnerna har ungefär samma filosofi när det gäller dryckeshantverk och lokal förankring. Alla flaskor är manuellt etiketterade, med såväl batch- som flasknummer skrivna för hand. Örterna är köpta av lokala återförsäljare i München, etiketterna trycks i Gröbenzell väster om staden och korkens läderdetaljer kommer från en liten tillverkare på Schleissheimerstrasse. Vattnet hämtas i sin tur från Giesinger Bräus egen brunn, medan själva ginen destilleras söder om den bayerska huvudstaden.

Giesinger Bräu grundades i München 2006 med målet att brygga typiska Münchenöl och andra specialiteter med traditionella bryggmetoder. Alla Giesingeröl innehåller endast lokala råvaror och är dessutom ofiltrerade och opastöriserade. Munig Distillers föddes 2018, när Jochen Zeyher och Thomas Kurzenberger började göra sin egen gin i Münchenstadsdelen Glockenbach. I centrum står kvalitet, passion, lokal förankring, tillverkning i små kvantiteter och en hantverksmässig karaktär.