I dagsläget vet vi inte om det blir någon Oktoberfest i år. Men nu finns det i alla fall ett motiv som ska synas på affischer, souvenirer och i en uppsjö andra sammanhang. Att det vinnande bidraget är skapat av en Münchenbo ger en extra lokal förankring.

Ett blåkantat pepparkakshjärta mot en lätt orange bakgrund, inramat av skummande ölsejdlar, gröna humlekottar och andra typiska Oktoberfestsymboler. Med detta motiv tog designern Maria Elisabeth Dick hem segern i årets affischtävling. Förutom äran att få se sitt motiv på en mängd produkter, får vinnaren också 2 500 euro i prispengar. Maria Elisabeth Dick är född i München 1994 och har en examen från stadens designskola. Sedan 2018 är hon frilansande illustratör under företagsnamnet Citas Paintbox. Hon är också en hängiven cosplay-entusiast och fick 2019 pris för bästa kostym vid World Cosplay Summit i Tokyo.

Oktoberfestgeneral Clemens Baumgärtner visar upp det vinnande bidraget (foto: Landeshauptstadt München).

Totalt 164 bidrag lämnades in till årets affischtävling. Av dessa valdes 47 ut till en onlineomröstning, där 7 250 personer tillsammans la 20 560 röster. De trettio populäraste motiven gick sedan vidare till slutbedömning av en jury bestående av nio experter inom annonsering och design samt sex representanter för Münchens stadsförvaltning. Juryn kände inte till onlineröstningens resultat, men valde ändå det motiv som fått flest röster.

Motivet innehåller flera av de symboler som förknippas med Oktoberfest (foto: Landeshauptstadt München).

1952 var året dåden första affischtävlingen anordnades av staden München, som även arrangerar Oktoberfest. I år var det femte gången som allmänheten kunde rösta via internet. Årets Oktoberfest blir den 187:e i ordningen och är tänkt att äga rum den 18 september till den 3 oktober. Fortfarande vet vi dock inte hur det blir. Enligt festivalgeneral Clemens Baumgärtner pågår dock planeringen för fullt och man hoppas och tror att folkfesten ska kunna genomföras i år.