Startup-företaget Joybräu kan fortsätta utveckla sitt hälsosamma öl i minst tre år till. Detta eftersom tyska näringslivs- och energidepartementet går in och stöttar företaget och dess samarbetspartner med 450 000 euro.

Departementet vill stötta det innovativa sätt på vilket Joybräu och dess samarbetspartner vid Berlins tekniska universitet (TU Berlin) tar sig an uppgiften att skapa ett hälsosammare öl. Joybräu kombinerar det sociala i en after work med den stadigt växande hälsotrenden och den ökande efterfrågan på alkoholfri öl. Tillsammans med TU Berlin har man utvecklat världens första alkoholfria proteinöl, som tillför kroppen viktiga näringsämnen efter en lång arbetsdag eller ett träningspass.

Joybräus grundare Erik Dimter och Tristan Brümmer kan utveckla sina öl i minst tre år till (foto: Joybräu).

I centrum för Joybräus verksamhet står hela tiden kundernas behov och smakkrav, i kombination med de senaste vetenskapliga rönen kring näringsvärde och naturliga ingredienser. Målet är att göra proteinprodukter mer naturliga och mer multifunktionella, genom att öka mängden hälsofrämjande ingredienser och mikronäringsämnen samt att säkra patent och andra rättigheter kring detta.

Joybräu startades 2015 av Erik Dimter och Tristan Brümmer. Året efter slog man sig samman med TU Berlin för att skapa världens första funktionella alkoholfria öl. 2017 tecknade man också ett partneravtal med Privatbrauerei Bischoff i Winnweiler, Rheinland-Pfalz, där ölen bryggs. Joybräus öl innehåller bland annat proteiner och vitaminer som stärker immunförsvaret och gynnar muskeltillväxten.