Den 1 mars är det dags för årets första nyhetssläpp i Systembolagets fasta sortiment. Ett tyskt öl har vi på menyn från ett modernt bryggeri i Bayern.

Förra året fick vi stifta bekantskap med inte mindre än tre öl från bayerska Fraugruber Craft Brewing, då i det tillfälliga sortimentet. Nästa öl från bryggeriet kommer dock finnas lite längre på hyllorna, då det släpps i Systembolagets fasta sortiment. Ölet heter kort och gott 24/7 och är en modern, välhumlad lager (ibland kallat india pale lager).

Fraugrubers moderna lager landar på systemhyllorna den 1 mars (foto: probier.tv).

Det rör sig om ett ofiltrerat, ljust lageröl som bryggts med humlesorterna Hersbrucker, Mittelfrüher, Simcoe och Mosaic. Det ger ett ljusgult, väl kolsyrat öl med en frisk smak av citrus, ljust bröd, grapefrukt och melon. Avslutningen är först sötaktig, men övergår snart i en ganska behaglig humlebeska med inslag av kex, citrongräs och viss kryddighet. Ett ganska lättdrucket och trevligt öl på det hela taget.

Bakom namnet Fraugruber döljer sig de två vännerna Matthias Gruber och Enzo Frauenschuh, som förenats i sin passion för kvalitet, passion och en drivkraft att ständig pröva nya saker. De två bryggarna producerar sedan 2017 sina öl i bayerska Gundelfingen an der Donau, i det som tidigare var Camba Bavarias upplevelsecentrum Camba Old Factory.

Fakta Fraugruber 24/7
Stil: India pale lager
Producent: Fraugruber Craft Brewing
Leverantör: Brill & Co AB
Alkoholhalt: 5,1 %
Förpackning: Burk, 33 cl
Pris: 24,90 kr (75,46 kr/l)

Till marssläppet har även tre gamla bekantskaper från Tyskland kvalat in från beställningssortimentet: König Ludwig Dunkel, Köstritzer Schwarzbier och Urban Chestnut Zwickel.