Ölsläppen duggar tätt numera och den 9 mars är det åter dags för lite nytt i det tillfälliga sortimentet. Den här gången kan vi se fram emot inte mindre än tre tyska öl i lika många stilar.

Först ett efterlängtat återseende av en lagerfavorit från Bambergbryggeriet Schlenkerla, som främst är känt för sina rököl. Nu är det dock deras Helles Lagerbier som kommer till Systembolaget. Även den har lätt rökiga toner, trots att den inte är avsedd att vara en rököl. Ölet kokas nämligen i samma kopparkärl och jäses med samma jäst som de historiska rökölen. Det är detta som ger ölet sin lätta rökighet, trots att ingen rökmalt används i bryggningen. Humlen som används är bayersk aromahumle från området runt Nürnberg.

Fakta Helles Schlenkerla Lagerbier
Alkoholhalt: 4,3 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %
Beska: 30 IBU
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 22 000 st.

Schlenkerlas Helles Lager är en favorit hos många öldrickare (foto: Mons Cheesemongers).

Vi följer upp med en annan tysk specialitet, nämligen weissbier. Denna ljusa variant kommer från Radebergerägda Tucher Bräu i bayerska Fürth, en stad som vuxit samman med Nürnberg. Tucher Helles Hefeweizen bryggs i samma anda som en gång rådde på Nürnbergs före detta kungliga veteölsbryggeri. Bryggeriet använder sin egen jäst och speciella vetemalt, som ger ölet en särskild karaktär. Smaken inleds med lätta citrontoner, som övergår i banan och kiwi med en frisk och kryddig eftersmak.

Fakta Tucher Helles Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 11,8 %
Producent: Tucher Bräu
Leverantör: Concealed Wines AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: Okänt

Tuchers hefeweizen är en typisk representant för stilen (foto: Systembolaget).

Avslutningsvis kommer en ölstil som inte brukar förknippas med Tyskland – barley wine. Inte mycket är känt om detta öl, förutom att det kommer från Sverigebekanta Gänstaller Braumanufaktur i Hallendorf utanför Bamberg. Här hemma har bryggeriet inte minst gjort sig känt för sina samarbeten med bland andra Oppigårds, Nynäshamns Ångbryggeri och Närke Kulturbryggeri. Ölet som nu landar på systemhyllorna heter Freunde in Franken och är en ganska bastant pjäs på nio procent. Gänstaller har ju visat att de kan sina saker, så vi bör vara tämligen säkra på att detta är både välgjort och välsmakande.

Fakta Gänstaller Freunde in Franken
Alkoholhalt: 9,0 %
Producent: Gänstaller Braumanufaktur
Leverantör: Närke Kulturbryggeri AB
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 45,90 kr (139,09 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 840 st.

Daniela och Andreas Gänstaller, levererar ett barley wine till systemet (foto: Gänstaller Braumanufaktur).