Tisdag är ölsläppsdag och även denna gång vankas det tyskt i det tillfälliga sortimentet. Återigen handlar det om en populär gäst från Bamberg.

I släppet den 16 mars hittar vi ett öl som ofta dyker upp vid den här tiden på året. Det handlar om det ofiltrerade rökölet Aecht Schlenkerla Fastenbier från Bamberg – ett öl som får 99 poäng på Ratebeer. Årets variant har, liksom fjolårets, fått en något högre alkoholhalt än tidigare årgångar. Doft och smak domineras dock fortfarande av den intensiva rökigheten, som för tankarna till charkuterier. Lite karamell kan anas i eftersmaken, tillsammans med en lätt humleton. Observera att det inte kommer så många flaskor till Sverige denna gång, så det gäller att passa på.

Årets variant av Schlenkerlas Fastenbier är lite starkare än normalt (foto: Untappd).

Schlenkerlas rötter går att spåra till 1300-talet, även om det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna var Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det i dag. Schlenkerla är ett av endast två bryggerier som gör äkta bambergskt rököl (det andra är Brauerei Spezial).

Fakta Aecht Schlenkerla Fastenbier
Stil: Rököl
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 5,9 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 2 500 st.