Kulmbacher Gruppe gör ett sammantaget godkänt resultat under 2020. Det beror på en god utveckling inom detaljhandeln samt att försäljningen av märket Mönchshof går bra.

Enligt Kulmbacher Gruppe landar koncernens intäkter under 2020 på 236,8 miljoner euro, vilket är cirka tre miljoner euro mindre jämfört med året innan. Däremot ökade den sålda volymen öl med två procent till 3,47 miljoner hektoliter om bara koncernens egna märken räknas in. Försäljningen i handeln ökade med 261 000 hektoliter eller tolv procent. Detta väger dock inte riktigt upp de stora förlusterna inom export samt gastronomisektorn.

Kulmbachers märke Mönchshof växer snabbast i bygelkorkssegmentet (foto: Kulmbacher Gruppe).

Anledningen till att bryggerikoncernen ändå klarar sig hyfsat bra under coronaåret 2020 stavas Mönchshof. Märket hade en mycket god tillväxt och hade vid årsskiftet en marknadsandel på drygt 25 procent inom segmentet öl med bygelkorksflaskor. De sorter som sålde bäst var Mönchshof Natur Radler, Mönchshof Hell och Mönchshof Kellerbier. I det alkoholfria sortimentet växte även Mönchshof Natur Radler Alkoholfrei 0.0% och Mönchshof Naturtrübs Alkoholfrei mer än det tyska snittet för segmentet i övrigt. Mönchshof är därmed det ölmärke med bygelkorksflaskor som växer snabbast i hela Tyskland.

Mönchshofs sortiment består för närvarande av tolv sorter (alkoholhalt inom parentes): Original (4,9 %), Kellerbier (5,4 %), Natur Radler (2,5 %), Natur Radler Alkoholfrei (0,0 %), Naturtrübs Alkoholfrei (< 0,5 %), Hell (4,9 %), Landbier (5,4 %), Slim Lager (4,9 %), Schwarzbier (4,9 %), Bockbier (6,9 %), Weihnachtsbier (5,6 %) samt Maibock (6,9 %). Kulmbacher Gruppe marknadsför även de egna märkena Kulmbacher, EKU och Kapuziner Weissbier.