I Bayern får nu bryggeriägda restauranger ersättning från samma statliga stödprogram som övriga gastronomisektorn tagit del av sedan november. Detta efter hårda förhandlingar mellan Bayerns bryggeriförbund och förbundslandets styrande politiker.

Beslutet att även inkludera bryggeriernas värdshus och restauranger i det statliga stödet tillkännagavs gemensamt av det bayerska bryggeriförbundets vd Lothar Ebbertz och Bayerns ministerpresident Markus Söder. Ebbertz är särskilt tacksam mot Bayerns finansminister Hubert Aiwanger, som tidigt insåg att de bryggeriägda uteställena är viktiga för förbundslandets besöksnäring och den lokala gastronomisektorn. Lothar Ebbertz tror att stödet kommer att hjälpa många värdshus att överleva den pågående krisen och den påtvingade nedstängningen, enligt Getränke Zeitung.

Bryggeriägda värdshus och restauranger för nu del av samma stöd som övriga gastronomisektorn (foto: Brauerei-Gasthof Hotel Post).

Tidigare har bryggeriägda uteställen fallit under lagstiftningen för ”blandverksamhet” och därmed inte varit berättigade till de stöd som gastronomisektorn i övrigt har rätt till. För att få stöd fick till exempel deras flaskölsförsäljning till butik högst uppgå till tjugo procent av den totala omsättningen. För många bayerska bryggerier har detta varit ett oöverkomligt hinder. Samtidigt har renodlade restauranger, kaféer och andra matställen fått ersättning för upp till 75 procent av sina förluster under november och december. I Bayern säljs ungefär trettio procent av all öl via restauranger.