Tyska bryggerier och dryckeshandlare sålde cirka 5,2 miljoner hektoliter öl i februari. Det är en minskning med 19,1 procent jämfört med samma månad förra året. Nu ryter bryggeriförbundet ifrån och uppmanar politikerna att ta situationen på allvar.

Enligt färska siffror från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis minskade ölförsäljningen i landet med 1,23 miljoner hektoliter i februari. Slår man samman årets två första månader är minskningen 23 procent eller 2,98 miljoner hektoliter jämfört med samma månader 2020. Siffrorna visar också att exporten till andra EU-länder sjönk med 26,6 procent till 403 647 hektoliter. Till länder utanför EU såldes det 4,4 procent eller 26 437 hektoliter mindre öl. Siffrorna inkluderar inte alkoholfri öl eller andra maltdrycker.

Den långvariga nedstängningen av det tyska samhället slår hårt mot bryggerierna (foto: Istockphoto/Danny Schöning).

Lika dystert ser det ut om man bryter ner siffrorna per förbundsland. Värst är det i Schleswig-Holstein/Hamburg, där februariförsäljningen är 46,2 procent lägre än samma månad i fjol. Hessen (-39,6 procent), Rheinland-Pfalz/Saarland (-27,8 procent), Nordrhein-Westfalen (-25 procent) och Baden-Württemberg (-21,4 procent) hör också till de hårdast drabbade. Det är bara Thüringen (-6,8 procent) och Mecklenburg-Vorpommern (-7,4 procent) som visar ensiffriga förlustprocenttal. Det enda som går bra är försäljningen av ölblandningar, som i februari ökade med 4,5 procent till 234 166 hektoliter.

Med anledning av de senaste förlustsiffrorna har det tyska bryggeriförbundet (DBB) gjort ett uttalande kring den tuffaste årsstarten i tysk ölhistoria. Där slår man fast att den långa nedstängningen av det tyska samhället har satt många bryggerier i en sits man aldrig tidigare varit i och att många inte vet vad mer de ska ta sig till. Företag som ägts av samma familj i sex, sju generationer, och som överlevt såväl världskrig som ekonomiska kriser, står nu på randen till konkurs på grund av coronaviruset.

Det tyska bryggeriförbundets vd Holger Eichele vädjar om statlig hjälp (foto: DBB/C H Lietzmann).

Få tyska branscher är så beroende av gastronomisektorn som bryggerinäringen och det är därför som de långa nedstängningarna slår så hårt. Bryggeriförbundet menar att utan snabb och effektiv statlig hjälp, kommer vi snart att få se en konkursvåg bland tyska bryggerier. Förbundet uttrycker också sin besvikelse över att såväl den federala som förbundsländernas regeringar har varit så saktfärdiga med att möta detta hot. Få bryggerier uppfyller kraven för att få de statliga stöd som finns, samtidigt som tiden för många håller på att löpa ut. Bryggeriförbundet ber därför om omedelbar hjälp från politiskt håll.