I Tyskland firas i dag den 23 april det tyska ölets dag. Vad passar då bättre än att prova en brygd eller två från vårt södra grannland? Förutom att öl är mycket välsmakande har det även positiva effekter på vår hälsa.

Nedan listar vi sex positiva hälsoeffekter av att dricka öl. Det finns dock anledning till viss försiktighet. Den tyska näringsorganisationen Deutsche Gesellschaft für Ernährung anger att en rimlig dagsmängd alkohol är tio gram för kvinnor och tjugo gram för män. Det sistnämnda motsvarar ungefär en halvliter öl. Överdriven ölkonsumtion kan däremot ha negativa effekter på hälsan och ökar risken för bland annat cancer och leversjukdomar. Så drick med måtta!

Öl kan ha positiva effekter på hälsan, men drick med måtta!

Med det sagt tittar vi nu på några av de positiva effekterna av att dricka öl:

1. Öl ökar bentätheten
Enligt amerikanska forskare kan öl motverka förlust av benmassa. Det baseras på slutsatsen att öl som görs med mycket humle och mältat korn innehåller stora mängder benstärkande mineraler. Måttfull ölkonsumtion kan till och med motverka benskörhet, skriver den vetenskapliga tidskriften Journal of the Science of Food and Agriculture.

2. Öl minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar
Flera studier visar att måttfull alkoholkonsumtion, motsvarande 10 till 25 gram alkohol (eller 0,3-0,5 liter öl) per dag, bidrar till en minskad risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Av en studie framgår det att risken för hjärtattack minskar med trettio procent. Vid högre alkoholkonsumtion – eller ingen alkoholkonsumtion alls – ökar istället risken. Enligt den tyska läkartidningen Ärzteblatt beror den skyddande effekten på ett komplicerat samspel mellan olika mekanismer i kroppen. Alkohol kan till exempel minska risken för blodproppar och lindra effekterna av stress.

Humle och mältat korn innehåller många benstärkande mineraler (foto: Jacek Nowak).

3. Öl har en positiv effekt på kolesterolvärdena
En studie från University of Pennsylvania visar att de som regelbundet dricker måttliga mängder alkohol har bättre kolesterolvärden än dem som inte dricker alkohol. I synnerhet öl bidrar till att öka andelen nyttigt HDL-kolesterol i kroppen och gör också att det bryts ner långsammare. Det ger i sin tur ett förbättrat skydd mot hjärtattack och stroke.

4. Öl minskar risken för diabetes
Enligt en studie från danska Statens Institut for Folkesundhed minskar måttlig alkoholkonsumtion risken för diabetes typ 2. Måttlig motsvarar i detta fall att dricka alkohol tre till fyra gånger i veckan. Enligt studien är det män som dricker fjorton alkoholhaltiga drycker och kvinnor som dricker nio alkoholhaltiga drycker i veckan som löper minst risk att utveckla sjukdomen. Den som redan har utvecklat typ 2-diabetes avråds dock från att dricka alkohol i några större mängder. Alkohol kan nämligen hämma frisättningen av glykos från levern, vilket kan orsaka låga blodsockernivåer (hypoglykemi) hos diabetiker.

Tio gram alkohol för kvinnor och tjugo gram för män är en rimlig mängd (foto: Fotolia).

5. Öl kan hjälpa till att få ut njurstenar
Det här är ett vanligt antagande. Det vi vet är att alkohol i allmänhet – och öl i synnerhet – har en uttorkande effekt. Det innebär att öl bidrar till att skölja ur njurarna ordentligt, vilket ökar chansen att mindre njurstenar spolas ut. Det finns dock ett problem med detta: När kroppen blir uttorkad tjocknar urinen – vilket kan leda till större njurstenar. Rekommendationen i detta fall är att dricka alkoholfri öl, som har samma positiva egenskaper som öl med alkohol, utan att ha de skadliga.

6. Öl skyddar mot demens
En studie gjord vid Harvard School of Public Health 2019 visar att personer som inte druckit öl på flera årtionden löper betydligt större risk än måttliga ölkonsumenter att utveckla demens i hög ålder. Sannolikheten att en nykterist utvecklar Alzheimers eller andra former av demenssjukdom är statistiskt betydligt högre än för en måttlig öldrickare. Alkoholmissbruk, å andra sidan, ökar risken att utveckla demens.

Fotnot: Det tyska ölets dag – Tag des deutschen Bieres – firas den 23 april eftersom det var på detta datum 1516 som den tyska (egentligen bayerska) renhetslagen (Reinheitsgebot) instiftades i Ingolstadt.