Som vi skrivit om tidigare blir alkoholfri öl alltmer populärt i Tyskland. De senaste åren har också antalet nya sorter ökat i stadig takt.

De senaste tio åren har inga ölsorter eller ölblandningar vuxit snabbare i Tyskland än de alkoholfria. Det rapporterar det tyska bryggeriförbundet, Deutsche Brauer-Bund (DBB). 2010 producerade tyska bryggerier cirka 4,3 miljoner hektoliter alkoholfri öl, en siffra som tio år senare hade ökat till 6,6 miljoner hektoliter. Det innebär att de alkoholfria ölens marknadsandel har ökat med 53 procent det senaste årtiondet. Av all öl som såldes i tyska butiker 2020 var sju procent alkoholfri. DBB tror att trenden kommer fortsätta och att alkoholfritt inom kort står för tio procent av ölköpen.

Enligt DBB står sig de alkoholfria ölen till och med ännu bättre i coronatider. Under 2020 ökade till exempel efterfrågan på alkoholfria ölblandningar med 16,5 procent jämfört med året innan. Alkoholfri pilsner och så kallad Schankbier (öl med stamvörtstyrka mellan sju och elva procent) ökade med 6,2 procent.

De alkoholfria ölens marknadsandel fortsätter att öka i Tyskland (foto: Istockphoto).

DBB har i en undersökning frågat 2 040 ölköpare om vilken som är deras favoritstil bland de alkoholfria ölen. Ölblandningar kommer först med 31 procent, följt av veteöl (30 procent) och pilsner (25 procent). Underökningen visar också att 46 procent av tyskarna nu dricker alkoholfri öl – en trend som snabbt växer. Det som kunderna framför allt uppskattar med alkoholfria öl är att de smakar bra, har lägre kaloriinnehåll och bara innehåller naturliga ingredienser. Det som för femtio år sedan lanserades som ett ”bilföraröl” har även blivit populärt bland idrottsmän, inte minst tack vare sitt höga mineralinnehåll och dess isotoniska egenskaper.

Av de cirka 7 000 ölsorter som finns i Tyskland i dag är drygt 700 alkoholfria, enligt DBB. Vid sidan av de populära stilarna pilsner, veteöl och radler, kommer alltfler regionala stilar i alkoholfria varianter, till exempel kölsch och altbier. Den i Bayern populära stilen Helles, liksom så kallade ”craft”-varianter som IPA, finns sedan länge också som alkoholfria alternativ. DBB:s vd Holger Eichele menar att de alkoholfria ölens framväxt ger en strimma hopp till de av coronapandemin hårt ansatta tyska bryggerierna.