Efter att ha bryggt Radeberger Pilsner i 150 år kommer bryggeriet nu för första gången med en alkoholfri variant av sitt flaggskeppsöl. I januari 2022 börjar ölet säljas i Tysklands östra delar och lagom till påsk ska det gå att hitta i resten av landet också.

Lanseringen av Radeberger Pilsner Alkoholfrei har föregåtts av många tester med flera olika humlesorter. Den som har provat den vanliga Radeberger Pilsner kommer dock känna igen den distinkta pilsnersmaken och det ljusa, klara utseendet. En liten knorr är att Radeberger i den alkoholfria varianten tillsatt Callistahumle sent i bryggprocessen, för att ge ölet en extra fruktig och frisk smak. Humlen odlas exklusivt för Radeberger i Elbe-Saale-regionen. Den alkoholfria varianten av Radeberger Pilsner innehåller endast 17 kalorier per 100 milliliter, vilket kan jämföras med 41 kalorier för den vanliga varianten.

Radeberger Pilsner Alkoholfrei lanseras i östra Tyskland i januari och lagom till påsk i resten av landet (foto: Radeberger Gruppe).

För Radeberger innebär satsningen på alkoholfri öl inte bara en investering för framtiden, utan även på bryggerianläggningen i Radeberg. Totalt investerar bryggeriet ett sjusiffrigt eurobelopp i den nya produkten och det avalkoholiseringssystem som krävs för att framställa den. Efter att ha bryggt vanlig pilsner i 150 år är lanseringen av en alkoholfri variant en viktig milstolpe för Radeberger. Den tyska marknaden för alkoholfri öl har vuxit rejält under senare år och fortsätter att göra så. Att positionera sig inom detta segment blir därmed allt viktigare för de tyska bryggerierna.

Radeberger Exportbrauerei grundades 1872 i den sachsiska staden Radeberg nära Dresden. 1990 köptes bryggeriet av Frankfurtbaserade Binding Gruppe, som senare blev Radeberger Gruppe. Det är Tysklands största privatägda bryggerikoncern och en del av den familjeägda livsmedelskoncernen Oetker Gruppe. I dag är bryggeriet ett av de modernaste i Tyskland och Radeberger Pilsner en av de fem populäraste ölmärkena i landet. I koncernen finns även flera internationella, nationella och regionala ölmärken och alkoholfria drycker samt dryckesgrossister, logistikföretag och dryckesåterförsäljare.

Källa: About Drinks