Schneider Weisse lanserar nu Helles Landbier – det första underjästa ölet från bryggeriet på fyrtio år. Lämpligt nog är det framtaget av tre generationer Schneider.

Helles Landbier från G. Schneider & Sohn, mer känt som Schneider Weisse, har tagits fram gemensamt av den nuvarande ägaren Georg VI. Schneider och hans far Georg V. Schneider och son Georg VII. Schneider. Flera recept provades tillsammans med bryggmästaren Hans-Peter Drexler. Till slut föll valet på receptet till bryggeriets gamla Urtyps Hell, som bryggdes i Kelheim mellan 1920 och 1980.

Helles Landbier är Schneider Weisses första lageröl på fyrtio år (foto: G. Schneider & Sohn).

Flera sorters underjästa öl bryggdes av Schneider Weisse fram till 1980-talet, då den dåvarande ägaren Georg IV. Schneider beslutade att bryggeriet bara skulle ägna sig åt överjästa veteöl. Fyrtio år senare är det alltså dags för en comeback av ett av de underjästa ölen. Helles Landbier ska ses som ett svar på den ökade efterfrågan efter mer traditionella ölstilar, som enligt bryggeriet är ”rediga och drickbara öl, som för tankarna till hembygd och livsglädje”. Ölet säljs i halvlitersflaskor vars etiketter pryds av det bayerska landskapet och där bryggeriet kallas för Landbrauerei Georg Schneider & Sohn.

Ölet har tagits fram gemensamt av tre generationer Georg Schneider (foto: G. Schneider & Sohn).

Schneider Weisse grundades 1872 av Georg Schneider. Han var den första icke-adliga person (borgare) som fick tillstånd att brygga veteöl av Bayerns kung Ludwig II. Det första bryggeriet låg i Münchens Altstadt på gatan Tal 7. 1944 förstördes det dock i allierade bombangrepp och 1946 flyttades bryggeriet till dagens läge i Kelheim. Företaget är dock fortfarande starkt förknippat med München, där man har sin restaurang Schneider Bräuhaus im Tal (eller Weisses Bräuhaus). I alla år har bryggeriet varit i familjen Schneiders ägo i rakt nedstigande led på den manliga sidan.

Fakta Schneider Helles Landbier
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %
Beska: 18 IBU
Humle: Från Hallertau
Malt: Korn från Straubing