I år är det 150 år sedan veteölsspecialisterna Schneider Weisse startade sin verksamhet i München. Det firade bryggeriet med en stor fest med många dignitärer på gästlistan.

Runt 250 personer fanns på gästlistan när Schneider Weisse nyligen firade sitt 150-årskalas. Bland de mer prominenta gästerna märktes exempelvis Bayerns ministerpresident Markus Söder och Erdingers ägare Werner Brombach. I sitt tal pekade Schneider Weisses nuvarande ägare George VI Schneider på ett antal saker som gjort verksamheten framgångsrik. Det handlade framför allt om de starka banden inom Schneiderfamiljen, men även vikten av regionala leveranskedjor och samarbeten med andra lokala företag. Han framhöll också styrkan att i kristider vara ett innovativt företag. Ett exempel på detta är att bryggeriet under coronakrisen lanserade ett öl i en annan kategori än veteöl, i form av Schneiders Helles Landbier.

Amelie Schneider, Georg VI Schneider, Markus Söder, Katrin Schneider och Georg VII Schneider firar bryggeriets 150 första år (foto: Norbert Güntner).

Under firandet passade George VI Schneider också på att presentera sin son Georg VII Schneider som arvtagare till bryggeriet. Den senare framhöll att han vill bidra till att göra övergången från den sjätte till den sjunde generationen Schneider så smidig som möjlig. Han är medveten om att han har stora skor att fylla, men understryker att hans ambition är att behålla känslan för och äktheten i bryggeriets klassiska öl, samtidigt som han leder företaget in i framtiden på ett modernt och innovativt sätt.

Schneider Weisse G. Schneider & Sohn grundades 1872 av Georg Schneider. Han var den första icke-adliga person (borgare) som fick tillstånd av Bayerns kung Ludwig II att brygga veteöl. Därmed kan man också titulera sig Bayerns äldsta veteölsbryggeri. Det första bryggeriet låg i Münchens gamla stadsdel Altstadt på gatan Tal 7. 1944 förstördes det dock i allierade bombangrepp och 1946 flyttades bryggeriet till dagens läge i Kelheim. Företaget förknippas dock fortfarande starkt med München, där man har sin restaurang Schneider Bräuhaus im Tal (eller Weisses Bräuhaus). I alla år har bryggeriet varit i familjen Schneiders ägo i rakt nedstigande led på den manliga sidan.

Källa: Getränke Zeitung