Efter att ha bryggt öl i över 500 år tvingas Lorenz Bauer GmbH & Co med sitt ölmärke Franken Bräu ansöka om konkurs. Sedan Rainer Mohr tog över bryggeriet 2015 har drygt 1,8 miljoner euro investerats i verksamheten.

Efter stora investeringar och satsningar, men även stora problem, blev coronapandemin till sist för mycket för Franken Bräu i Mitwitz. Ägaren Rainer Mohr menar att bristen på statligt stöd gjorde att bryggeriet inte kunde utvecklas i den utsträckning som behövts. Bryggeriet misslyckades också med att hitta investerare som var beredda att satsa på verksamheten, skriver Getränke News.

Rainer Mohr tvingas ansöka om konkurs för Franken Bräu (foto: Karina Palzer).

2019 tvingades Franken Bräu återkalla ett stort antal ölflaskor efter att rengöringsmedel hittats i en flaska. Totalt behövde bryggeriet göra sig av med 2,3 miljoner flaskor. Myndigheternas utredning friade bryggeriet från alla misstankar om slarv eller fusk, men affären skadade ändå bryggeriets varumärke och gjorde att man tappade marknadsandelar. Rainer Mohr är fortfarande övertygad om att det handlade om ett medvetet sabotage mot bryggeriet.

Mohr lät sig dock inte nedslås, utan investerade i nya flaskor och ölbackar. Inför bryggeriets 500-årsjubileum 2020 gjorde bryggeriet om sin varumärkesidentitet, för att signalera förnyelse och stärka bryggeriet inför framtiden. Bland annat ersatte man sina bygelkorksflaskor med vanliga halvliters euroflaskor. Förändringen på flasksidan åtföljdes dessutom av en ny generation ölbackar. Inga av åtgärderna verkar dock ha hjälpt och den 10 maj 2021 ansökte bryggeriet om konkurs.