Franken Bräu tvingades återkalla 30 000 flaskor med öl efter man funnit att en flaska innehöll rengöringsmedel. Kostnaden för bryggeriet uppgår till 200 000 euro.

För ett par veckor sedan lämnades en ölflaska från Franken Bräu in till de lokala myndigheterna i Forchheim. Flaskan visades sig innehålla rengöringsmedel. Efter ett besök hos bryggeriet beslutades det om ett ”tyst” återkallande av den aktuella batchen – totalt 30 000 flaskor. Det hela blev dock offentligt när den stora livsmedelskedjan Rewe gick ut med en varning till sina kunder.

Rainer Mohr tror att någon avsiktligt vill skada Franken Bräu (foto: Franken Bräu).

Först misstänktes det att ölet i flaskan förorenats med rengöringsmedel från en flaskdiskmaskin i Franken Bräus-bryggeri i Mitwitz. Flaskan skickades därför på analys, där det upptäckta ämnet jämfördes med det rengöringsmedel som Franken Bräu använder. Analysen visade att det var två olika medel och att det därför inte finns någon koppling mellan den förorenade flaskan och anläggningen i Mitwitz.

Franken Bräus ägare Rainer Mohr misstänker därför att någon har hällt lut i den flaska som lämnades in till myndigheterna i Forchheim, för att på så sätt skada bryggeriet. Så fort en anmälan är gjord kommer det vara upp till polisen att hitta den skyldige.