TCB Beverages öppnar ett eget ”craft”-bryggeri i USA i höst. Bryggeriet kommer ha en kapacitet på drygt 5 800 hektoliter per år och byggs i Charlotte, North Carolina.

Om allt går enligt planerna kommer TCB Beverages brygga öl under sitt märkesnamn Gilde Brauerei i North Carolina från och med mitten av oktober i år. Den tyska storkoncernen har köpt en halv hektar stor tomt i Charlotte för 3,1 miljoner dollar och räknar med att börja bygga i juni. Om projektet slår väl ut kan TCB öppna fler bryggerier i sydöstra USA. I dagsläget förhandlar koncernen också om återförsäljarkontrakt med stora amerikanska kedjor som Walmart och Publix.

Från oktober kommer Gildes pilsner även bryggas i USA (foto: TCB Beverages).

Det amerikanska Gildebryggeriet kommer enligt Inside Beer producera sex sorters ”autentisk” tysk öl i form av Gildes Pilsner, Kellerbier, Urbock, Red Rooster Lager, Radler och Pale Wheat Hefeweizen. Senare planerar man även att börja brygga mer amerikanska stilar. Det kommer dessutom finnas en bryggeripub med plats för 350 personer i brygghuset och ölträdgården. Att bryggeriet skulle byggas blev känt redan i juni 2019, men allt försenades på grund av coronapandemin.

Gilde Brauerei grundades i Hannover 1546 och ägdes mellan 2003 och 2015 av Interbrew, som senare blev en del av AB Inbev. Den 1 januari 2016 såldes bryggeriet till TCB Beverages, som har sitt säte i Frankfurt an der Oder i östra Tyskland. Gilde är ett av TCB:s fyra bryggerier i Tyskland och Frankrike och har en kapacitet på 1,5 miljoner hektoliter per år.