Efter flera förseningar på grund av coronapandemin och leveransproblem öppnar nu Gilde Brauerei i Charlotte, North Carolina. I helgen var det stor invigning av såväl bryggeri som tillhörande bryggeripub.

I maj förra året kom nyheten att den tyska bryggerikoncernen TCB Beverages skulle börja brygga öl under märket Gilde Brauerei i Charlotte i amerikanska delstaten North Carolina. Då var planen att bryggeriet skulle vara i drift redan i oktober samma år. Coronapandemin ställde dock till med problem och öppningen fick skjutas fram flera gånger. I helgen som gick var det dock äntligen dags att slå upp portarna till det drygt 880 kvadratmeter stora bryggeriet, som har kapacitet att brygga närmare 6 000 hektoliter öl per år. I den tillhörande bryggeripuben kan 350 gäster avnjuta de färdiga produkterna.

Efter ett antal coronarelaterade förseningar öppnar nu Gilde Brauerei sitt bryggeri i USA (foto: Michael Thomas).

Bryggeriet drivs av den tyska bryggmästaren Willi Wallstab, som tillsammans med sina medarbetare kommer att producera sex av Gildes standardöl till den amerikanska marknaden: Pilsener, Red Rooster, Radler, Urbock, Hefeweizen och Schwarzbier. Detta bassortiment kommer att kompletteras med öl som är unika för den amerikanska anläggningen. På plats går det att få alla öl från fat, men det går också att köpa bassortimentet på burk i butiker i Charlotte med omnejd. Om det nya bryggeriet blir framgångsrikt kommer TCB Beverages att öppna fler bryggerier i sydöstra USA, bland annat ett med kapacitet att brygga 600 000 hektoliter öl per år.

Gilde Brauerei grundades i Hannover 1546 och ägdes mellan 2003 och 2015 av Interbrew, som senare blev en del av AB Inbev. Den 1 januari 2016 såldes bryggeriet till TCB Beverages, som har sitt säte i Frankfurt an der Oder i östra Tyskland. Gilde är ett av TCB:s fyra bryggerier i Tyskland och Frankrike och har en kapacitet på 1,5 miljoner hektoliter per år.

Källa: Inside Beer