Den 1 juni vankas det släpp av nya öl i tillfälligt sortiment på Systembolaget igen. Denna gång kan vi se fram emot ett intressant samarbete mellan våra egna bryggarfantomer Omnipollo och de bayerska hantverksbryggarna Camba Bavaria.

Att det svenska fantombryggeriet Omnipollo inte drar sig för att samarbeta har vi lärt oss vid det här laget. Det är dock inte så ofta som man slår sina påsar samman med ett tyskt bryggeri, men nu har det hänt. När Systembolaget släpper nyheter i det tillfälliga sortimentet den 1 juni finns det med ett öl som tagits fram gemensamt av Henok Fentie med kollegor och det innovativa bayerska hantverksbryggeriet Camba Bavaria. Ölet i fråga är bryggt i Cambas anläggning i Seeon, har fått namnet Der Schwedische Lehrling och är en tolkning av en klassisk bayersk helles.

Den 1 juni landar Omnipollos och Camba Bavarias samarbetsöl på systemhyllorna (foto: Systembolaget).

Som det anstår stilen handlar det om en gyllengul brygd med en vit skumkrona. Med humlesorterna Warrior, Hallertauer och Tettnanger samt malt från Warbro kvarn får vi en doft som påminner om friskt gräs, ljus malt och halm. Smaken är torr, även här med gräsiga toner och ljus malt, men även hö, surdeg och en mild beska. Kroppen är ganska lätt, med viss ”oljighet” och en ganska livlig kolsyra. Det hela serveras i en halvlitersflaska, vars etikett designats av Karl Grandin.

Omnipollo grundades 2010 av Henok Fentie och Karl Grandin. Omnipollo är ett så kallat fantombryggeri, vilket innebär att de brygger sina öl hos andra bryggerier. Camba Bavaria grundades 2008 i Truchtlaching som ett uppvisningsbryggeri för bryggeriutrustningstillverkaren Braukon. 2016 blev visningsbryggeriet för litet och man öppnade en andra anläggning i Seeon. Här bryggs inte bara Cambas öl, utan Braukon har även sin tillverkning här.

Fakta Omnipollo Der Schwedische Lehrling
Stil: Ljus lager
Alkoholhalt:  5,2 %
Producent: Camba Bavaria
Leverantör: Omnipollo AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 24,90 kr (49,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 20 000 st.