Augustiner Bräu bygger ut sitt logistikcenter i Freiham. Dessutom meddelar det klassiska Münchenbryggeriet att man tar över en minst lika klassisk restaurang i den bayerska huvudstaden.

Om sju år firar Augustiner Bräu 700-årsjubileum. Bryggeriet grundades alltså 1328 och har överlevt många kriser och epidemier. Nu ser man även ut att klara av den pågående coronapandemin så pass bra att man vågar satsa och se framåt. Ett led i detta är att bryggeriet bygger ut sitt logistikcenter i Freiham i västra München, inklusive två nya buteljeringsanläggningar. Enligt Süddeutsche Zeitung ska bryggeriet här fylla sin öl i de allt populärare 33-centilitersflaskorna, en stor förändring för ett bryggeri som fram till nu i huvudsak använt halvlitersflaskor. För att komma åt den 13 000 kvadratmeter stora markbit som anläggningen ska byggas på har Augustiner gjort en affär med staden München, som i utbyte får en bit jordbruksmark nära Germering samt sju miljoner euro.

Från och med nästa höst tar Augustiner över den klassiska Münchenrestaurangen Haxnbauer (foto: Kuffler-Gruppe).

Utöver detta kommer det också bli tillökning bland Augustiners matställen. Bryggeriet tar nämligen över den traditionella Münchenrestaurangen Haxnbauer. Stället har blivit berömt för sin grillade fläsklägg (Schweinshaxen) och lockar ett normalt år massor av turister. Byggnaden där restaurangen är inrymd, Scholastikahaus, ska renoveras och hyran kommer därefter att höjas med femtio procent. På grund av detta väljer den nuvarande restaurangägaren Kuffler-Gruppe att inte förlänga sitt kontrakt, efter att ha drivit stället i fyrtio år. När det nuvarande avtalet löper ut i oktober 2022 kommer alltså istället Augustiner ta över de nyrenoverade lokalerna. Det innebär också att gästerna får vänja sig vid ny öl, efter att tidigare kunnat välja mellan bland annat Dinkelacker, Sanwald och Löwenbräu.