Det finns numera åtta tyska bryggerikoncerner bland de fyrtio största i världen. Det visar den senaste rapporten över öl- och humlemarknaden 2020/2021 från Barth Haas.

Störst bland de tyska bryggerikoncernerna är Radeberger Gruppe. Med en försäljning på 11,1 miljoner hektoliter 2020 hamnar man på 22:a plats i världen. Tvåa bland de tyska och 24:a i världen med 8,6 miljoner hektoliter 2020 är TCB Beverages, som omfattar märken som Frankfurter Brauhaus, Feldschlösschen och Gilde Brauerei. Därefter följer Oettinger på 25:e plats med 8,5 miljoner hektoliter och Krombacher Gruppe, som med 6 miljoner hektoliter hamnar på 31:a plats bland världens bryggerikoncerner.

Radeberger Gruppe är med sina många ölmärken den största bryggerikoncernen i Tyskland (foto: Radeberger Gruppe).

Bitburger Braugruppe hamnar på plats 32 på världsrankingen med 5,9 miljoner hektoliter, Paulaner Gruppe på plats 33 med 5,7 miljoner hektoliter och Warsteiner Gruppe är 39:a med 3,2 miljoner hektoliter. För första gången återfinns även Veltins på topp 40-listan. Med en produktion på 2,9 miljoner hektoliter hamnar man på sista plats på listan.

Världens fyra största bryggerikoncerner är AB Inbev, Heineken, Carlsberg och China Resources Snow Breweries. Tillsammans står de för ungefär hälften av världens totala ölproduktion. Under 2020 producerade de cirka 906 miljoner hektoliter öl världen över. Deras totala försäljning sjönk dock med sex procent under 2020 jämfört med 2019. Allt enligt rapporten ”Top 40 Brauereien” från humleföretaget Barth Haas och som återges i flera tyska medier, bland annat Getränke News.